Ministarstvo može zabraniti HEP-u rast cijena?

Nakon spora oko razdjelnika, ministar gospodarstva u odlasku Tomislav Panenić bivšeg je ministra Ivana Vrdoljaka žestoko napao i zbog mogućnosti povećanja cijene električne energije, a otvara se i bitka oko kvalitete upravljanja u Narodnim novinama, piše Večernji list.

Najveći spor ipak vodi se oko toga tko i je i zbog čega povećao broj projekata obnovljivih izvora energije zbog kojih će naknada narasti i do milijardu kuna godišnje. To znači da bi mjesečni račun za struju mogao biti i do 30 kuna veći.

Od povećanja naknada najveću korist imat će Hrvatska elektroprivreda jer ima pravo na oko 400 milijuna kuna dodatnih poticaja za tri projekta – učinkovitu kogeneraciju bloka L u Zagrebu od 100 MW te manje projekte u Osijeku i Sisku. Ostatak se odnosi na nove elektrane koje u sustav opskrbe energijom ulaze tijekom 2016. i idućih godina.

Budući da će HEP kroz naknade dobiti velik iznos poticaja, resorni ministar, koji je i jedini član skupštine HEP-a, mogao bi spriječiti prelijevanje troška proizvodnje skuplje energije na konačnog potrošača dogovorom s HEP-om. Povećanje samih naknada nije sporno jer je Hrvatska odlučila ulagati u obnovljive izvore energije, ali se očekivalo da će ići sporijim tempom. Tako se pretpostavljalo da će se u 2017. naknada povećati na oko 8 lipa po potrošenom kilovatu energije, a iznenadila je najava naglog skoka na 12 lipa po kilovatu.

Fronta u ratu Panenić – Vrdoljak otvorena je i u Narodnim novinama kada je HNS-ov Nadzorni odbor zbog lošeg poslovanja i minusa od 17 milijuna kuna smijenio predsjednika uprave Darka Čovića, a Panenić je na to smijenio Vrdoljakov NO, donosi tiskano izdanje Večernjeg list.

You may also like

0 comments