Ministarstvo financija: Sve pritužbe šaljite u HNB

Ministarstvo financija u četvrtak je izvijestilo da sve prijave Udruge Franak vezane uz nepravilnosti u aneksima ugovora o kreditima u švicarskim francima i izračunima konverzije treba poslati Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), u čijoj je to nadležnosti.

“Sve prijave koje je poslala Udruga Franak u vezi nepravilnosti u aneksima ugovora o kreditima u švicarskim francima i izračunima konverzije trebaju biti poslane Hrvatskoj narodnoj banci, u čijoj je nadležnosti navedena problematika, koja treba postupati po zaprimljenim prijavama”, stoji u priopćenju Ministarstva financija.  Iz Ministarstva navode kako je o tome ministar financija Boris Lalovac razgovarao s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem i zahtijevao da HNB postupi prema tim prijavama. Ministarstvo financija očekuje da će HNB brzo reagirati po zaprimljenim prijavama.
Ministar financija Boris Lalovac u utorak se sastao s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem i ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem nakon što su udruge upozorile na niz nepravilnosti u ugovorima o konverziji CHF kredita u eurske, koje banke šalju korisnicima kredita sukladno Zakonu o potrošačkom kreditiranju i Zakonu o kreditnim institucijama.

HNB je u srijedu priopćio da ni uz primjenu najkraćih zakonskih rokova neće moći završiti nadzor po prigovorima na postupak konverzije kredita u ‘švicarcima’ u roku u kojem korisnici tih kredita moraju donijeti odluku o prihvaćanju ponude banaka za provođenje konverzije. “Bez obzira obavlja li HNB nadzor na temelju dokumentacije ili izravni nadzor u banci, pa ni uz primjenu najkraćih zakonskih rokova, on ne može biti valjano završen u periodu u kojem dužnici u CHF moraju donijeti odluku o prihvaćanju ponude banaka za provođenje konverzije. Dakle, izmjene i dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju ne omogućavaju dužnicima u CHF, koji smatraju da zaprimljene ponude o konverziji njihovih kredita sadrže nezakonite elemente, da svoje odluke o prihvatu ponuđene konverzije vremenski usklade sa zakonskim rokovima okončanja postupanja po prigovorima, koje su već poslali, ili će tek poslati HNB-u. Zato, ukoliko potrošači svoje odluke u vezi s prihvaćanjem konverzije donesu u zakonom propisanom roku, sve eventualne nezakonitosti mogu biti samo naknadno predmet rješenja HNB-a ili odluka sudova”, ističe se u priopćenju HNB-a od srijede.

HNB će po završetku nadzora po relevantnim zaprimljenim prigovorima, ukoliko utvrdi da su prava potrošača bila povrijeđena, poduzeti zakonom propisane mjere i rješenjem banci naložiti da ispravi povredu, te da o tome po potrebi obavijesti potrošača, dodaje se u priopćenju iz središnje banke.

You may also like

0 comments