Ministarstvo financija će izdati narodnu obveznicu

Večernji list

Ono što je propustio napraviti bivši ministar financija Zdravko Marić, sad će učiniti ministar Marko Primorac: Hrvatska konačno izdaje „narodnu“ obveznicu, piše u utorak Večernji list.

Ministarstvo financija u pripremi je izdanja obveznica s plasmanom na hrvatskom tržištu u kojem će uz dosadašnji institucionalni oblik plasmana uvesti modalitet participacije retail sektora već u primarnoj fazi emisije – potvrdili su službeno iz Ministarstva financija ekskluzivno za Večernji list.

Dodali su da je koordinacija relevantnih sudionika u tijeku i očekuje se skorašnja prezentacija uvjeta planiranog izdanja.

Ovo je odlična vijest i za građane i za javne financije: s jedne strane, u okruženju niskih kamata na štednju građanima se daje mogućnost ulaganja s prinosom koji je prilično visok, a siguran je koliko i osigurana štednja.

Podsjetimo, ministar financija Marko Primorac već je krajem prošle godine razmišljao o “narodnoj obveznici”. Tada je istaknuo, s obzirom na to da je u dijelu javnosti zavladala skepsa i strah, da to ni na koji način ne služi punjenju državnog proračuna niti da je proračun na bilo koji način ugrožen.

“Ovo ni na koji način ne služi Republici Hrvatskoj za punjenje državnog proračuna, niti je on ugrožen, niti imamo problema s likvidnošću, nego anticipirajući određena kretanja, a ja sam osoba koja voli gledati unaprijed, ako dođe do značajnijeg povećanja kamatnih stopa, s obzirom na to da građani imaju prilično velike iznose depozita na računima u bankama na koje primaju vrlo niske kamatne stope, učinilo mi se to kao zgodno rješenje da se zapravo građanima omogući da sudjeluju dominantnije i u tom vidu financiranja i ostvarivanja određenih prinosa i kapitalnih na svoju financijsku imovinu”, kazao je, a donosi Večernji list.

You may also like