Home Europska unija Ministarski sastanci danas u Bruxellesu

Ministarski sastanci danas u Bruxellesu

by admin

Danas će se u Bruxellesu održati sastanak Vijeća za vanjske poslove na kojem bi trebale biti potvrđen broj azilanata koje bi države članice trebale primiti u iduće dvije godine. Na sastanku Vijeća sudjelovat će i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Ministri vanjskih poslova razgovarat će o Iranu, Libiji i Tunisu. Bit će riječi i o bliskoistočnom mirovnom procesu te o Akcijskom planu EU o ljudskim pravima i demokraciji za razdoblje od 2015. do 2019. godine. Kada je riječ o prihvatu azilanata, u iduće dvije godine Hrvatska bi trebala prihvatiti njih 550 i tako smanjiti pritisak pretežito sirijskih izbjeglica na Grčku i Italiju.

To je realna brojka za jednu malu Hrvatsku, rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Nakon što Vijeće potvrdi brojke, možemo očekivati dolazak prvih azilanata. Kapacitete za prvi prihvat već imamo, tvrdi ministar Ostojić. “Nakon toga ide integracija i to je najvažnije. Europska unija je prema prvotnom prijedloga predložila šest tisuća eura po osobi za prihvat. Naravno ti novci nisu dovoljni, ali važno je da Hrvatska pokaže solidarnost s ostalima i oko premještanja ljudi kojima definitivno treba zaštita,” rekao je ministar Ranko Ostojić.

Related Posts