Ministarski sastanak o terorizmu

Ministri zemalja članica Europske unije zaduženi za pravosuđe i sigurnost okupili su se u četvrtak popodne na izvanrednom sastanku u Bruxellesu s kojeg bi trebali uputiti poziv za bolju koordinaciju i punu primjenu postojećih instrumenata u borbi protiv terorizma.

Hrvatsku na sastanku predstavlja ministar pravosuđa Ante Šprlje. Sastanak se održava dva dana nakon terorističkih napada u Bruxellesu u kojima je, po privremenim podacima, poginula 31 osoba, a oko 300 ih je ranjeno. Ministri neće donositi nikakve odluke, nego će usvojiti zajedničku izjavu u kojoj će izraziti solidarnost s Belgijom i pobrojati stvari koje treba činiti u borbi protiv terorizma. Ministri bi se trebali obvezati da će ubrzati primjenu svih protuterorističkih instrumenta na razini EU-a te pozvati na bolju suradnju u razmjeni obavještajnih podataka.

Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans pozvao je zemlje članice na bolju razmjenu obavještajnih podataka. “Pozivamo zemlje članice da razmjenjuju informacije. Mora biti više povjerenja nego što je sada”, rekao je Timmermans, dodajući kako smatra da nema potrebe za novim obavještajnim strukturama na razini EU-a, nego treba osigurati bolju suradnju zemalja članica. Tražit će i što brže usvajanje europskog registra putnika u zračnom prometu (PNR) te mjere protiv trgovine oružjem.

U Njemačkoj su privedene dvije osobe za koje se sumnjiči da su povezane s terorističkim napadima u Bruxellesu, javljaju u petak njemački mediji. Prema informacijama javnog servisa ARD i tjednika Spiegel, u četvrtak poslijepodne u Duesseldorfu je uhićen jedan pripadnik islamističke scene u Njemačkoj. On je navodno bio povezan s jednim od atentatora u Bruxellesu. Uhićeni Samir E. je zajedno s bombašem samoubojicom Halidom El Bakrauijem u lipnju prošle godine uhićen u tursko-sirijskom pograničnom području te su ga turske vlasti vratile natrag u Amsterdam, odakle je krenuo u Tursku.

Obojica su, prema navodima turskih vlasti, htjeli prijeći u Siriju kako bi se borili na strani Islamske države. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritizirao je u srijedu belgijske vlasti da El Bakrauija nisu uhitile unatoč upozorenjima iz Ankare.

Samir E. pripada ekstremnoj selafijskoj sceni u Duesseldorfu. Dan ranije je u Giessenu je, prilikom redovite kontrole, uhićen Marokanac koji je imao zabranu boravka u schengenskom prostoru zbog odbijenog zahtjeva za azil i zbog počinjenih kaznenih djela u Italiji i Njemačkoj.

Nakon detaljnije obrade na njegovom mobitelu su pronađene poruke koje upućuju na povezanost s napadima u Bruxellesu. U poruci, za koju se sumnja da ju je poslao bombaš iz podzemne željeznice i koja je poslana nekoliko minuta prije napada, stoji na francuskom “Gotovo je”.

Prema procjenama Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA), u Njemačkoj boravi oko 500 potencijalno opasnih ekstremista. Ovaj ured procjenjuje da je opasnost od terorističkih napada trenutno posebice velika zbog gubitaka koje Islamska država trpi na bojišnicama u Siriji. “IS je trenutno pod jakim pritiskom zbog neuspjeha u Siriji i spektakularnim akcijama želi privući pozornost”, rekao je u razgovoru za dnevnik Bild direktor BKA Holger Muench.

You may also like