Home Geopolitika Ministar Krstičević i načelnik GS OS RH u posjetu Afganistanu

Ministar Krstičević i načelnik GS OS RH u posjetu Afganistanu

by Petra Rajković

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević doputovao je u utorak u službeni posjet Afganistanu na čelu izaslanstva u kojem su načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije Daniel Markić te pomoćnik ministra Nikola Brzica, i odmah po dolasku sastao se s pripadnicima hrvatskog kontingenta, priopćeno je iz MORH-a.

Ministra Krstičevića i izaslanstvo dočekao je u Kabulu brigadir Dražen Sebastijan, zapovjednik 5. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u misiji Odlučna potpora (Resolute Support).

Prvog dana posjeta ministar se susreo u zapovjedništvu misije s pripadnicima 5. HRVCON-a raspoređenim na zapovjedne dužnosti, koji su ga upoznali sa svojim zadaćama u okviru misije.

Krstičević je u obraćanju pripadnicima kontingenta istaknuo kako je 2017. godina hrvatskog vojnika, dočasnika i časnika i da će napori ministarstva obrane biti usmjereni na podizanje kvalitete života i rada pripadnika Oružanih snaga RH.

Zadaće koje obavljaju hrvatski časnici u stožeru misije složene su i odgovorne, a o njihovom kvalitetnom radu govorio je i zamjenik zapovjednika misije Odlučna potpora general pukovnik Sandy Storrie, s kojim se Krstičević zajedno s izaslanstvom susreo po dolasku u Kabul.

U nastavku službenog posjeta Krstičević se sastao i s ministrom obrane Afganistana Abdulahom Khanom Habbibijem. Dvojica ministara razgovarala su o značaju doprinosa koji međunarodna zajednica daje u pogledu izgradnje afganistanskih institucija i izgradnji stabilnosti i sigurnosti u toj zemlji. Ministar Habbibi zahvalio je hrvatskom kolegi na vidljivom doprinosu pripadnika Oružanih snaga RH u postizanju ovih ciljeva.

“Ponosan sam na riječi pohvale za pripadnike Hrvatskog kontingenta koje sam čuo i od afganistanskog kolege, ali i dužnosnika misije Odlučna potpora. S ponosom mogu reći kako su hrvatski vojnici odavno postali brand, a Hrvatska od primateljice mirovnih snaga i humanitarne pomoći postala vjerodostojna i pouzdana pružateljica razvojne suradnje, čime značajno pridonosi globalnoj sigurnosti i stabilnosti. Smatram da oružane snage moraju sudjelovati u ovakvim operacijama i misijama, jer to podiže razinu sposobnosti”, rekao je Krstičević nakon susreta, naglasivši kako je strateški usmjerena razvojna suradnja Afganistana i Hrvatske u pravilu prvi korak u jačanju političkih i gospodarskih odnosa.

“Na sastanku smo razgovarali o sigurnosnoj situaciji u Afganistanu i doprinosu koji saveznici i koalicijske snage ulažu u izgradnju institucija ove zemlje, kako bi se osigurala stabilnost Afganistana. Drago mi je da pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske tim naporima daju značajan doprinos”, rekao je nakon sastanka načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov.

Ministar Krstičević i general Šundov sa suradnicima narednih dana nastavit će boravak u Afganistanu posjetom svim sastavnicama 5. Hrvatskog kontingenta misije Odlučna potpora, navodi se u priopćenju.

(Agencije)

Related Posts