Ministar Krstičević: “Hrvatska i Mađarska imaju visoku razinu obrambene suradnje”

Hrvatska i Mađarska su uspostavile visoku razinu suradnje na području obrane, a članstvo dviju zemalja u EU i NATO-u dodatno doprinosi jačanju te suradnje i koordinaciji zajedničkih politika, rekao je u četvrtak hrvatski ministar obrane Damir Krstičević nakon sastanka s mađarskim kolegom Istvanom Simicskom.

“Imamo visoku razinu obrambenih bilateralnih odnosa s Mađarskom, pri čemu takvim dobrim odnosima dodatno doprinosi i zajedničko članstvo u NATO-u i EU, unutar kojih Hrvatska i Mađarska djeluju i koordiniraju svoje politike”, kazao je Krstičević u izjavi za novinare.

Po njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi o područjima suradnje pripadnika hrvatskih i mađarskih oružanih snaga – od zajedničke obuke, sudjelovanja u međunarodnim vojnim vježbama, suradnje snaga za specijalno djelovanje do suradnje u okviru regionalnih inicijativa, pri čemu je istaknuta suradnja u okviru Srednjeeuropske obrambene inicijative, regionalnog foruma za zajedničku izgradnju i jačanje obrambenih sposobnosti.

“Fokusirani smo na aktualne prijetnje i doprinos kolektivnoj sigurnosti”, istaknuo je hrvatski ministar obrane.

Također je kazao da su se dvije strane složile da Hrvatska i Mađarska imaju ključnu stabilizirajuću ulogu na jugoistoku Europe, ali i da najveća odgovornost za mir te regije leži na Hrvatskoj.

Istaknuo je da su sigurnosni izazovi vrlo složeni te da se nitko s tim ne može sam nositi.

“Sigurnosni izazovi i sigurnost naših građana nas potiču na još jaču obrambenu suradnju između dvije države”, rekao je Krstičević.

Mađarski ministar Simicsko, podsjećajući na 1000-godišnje veze dvaju naroda te prijateljstvo o dobrosusjedske odnose, također ističe da izazovi današnjice ukazuju na potrebu još snažnije suradnje.

“Ugroze su razne, od terorizma do problematike migrantske krize i naša je odgovornost jamčiti sigurnost naših građana. Mađarska i Hrvatska razvijaju svoje oružane snage i važno je da se dogovorimo oko zajedničkih projekata u cilju zaštite naših država”, istaknuo je Simicsko, napomenuvši pritom da se njihov program razvoja oružanih snaga zove “Zrinski”.

“Vodi nas i odgovornost što se tiče regije”, nastavio je Simicsko koji je pozvao ministra Krstičevića na uzvratni posjet Budimpešti kako bi nastavili razgovore. Također je podsjetio da je Mađarska prošle godine u Zagrebu otvorila ured vojnog izaslanika te poziva Hrvatsku da u Budimpešti otvori svoj ured vojnog izaslanika u cilju unaprijeđenja suradnje.

“Što se tiče tog pitanja, u potpunosti smo otvoreni i iskreni”, rekao je mađarski ministar. Odbacio je nagađanja o izgradnje “pametne ograde” na granici s Hrvatskom te kazao da će Mađarska pojačati kontrolu na svojoj južnoj granici sa Srbijom, najavivši izgradnju “pametne ograde” u roku od tri mjeseca.

“Migrantski procesi se neće zaustaviti u skorije vrijeme i ne želimo da se ponovo, kao prije godinu i pol, bez kontrole prolazi kroz našu državu. Ilegalnu migraciju treba zaustaviti, a proces za azilante će se odvijati sukladno zakonu”, istaknuo je Simicsko. Smatra da bi EU trebao preuzeti veću ulogu u kriznim žarištima, a ne se baviti podjelom kvota, te da vanjske granice EU-a treba zajednički štititi.

Na sastanku se također razgovaralo i o mađarskim iskustvima nabave borbenih zrakoplova, a s obzirom da Hrvatsku do kraja godine očekuje donošenje strateške odluke o mogućnosti zadržavanja borbenog zrakoplovstva.

“Mađarska je riješila taj problem, zadržala je tu sposobnost”, kazao je Krstičević i najavio sastanak stručnih timova koji će prikupiti iskustva Mađarske i ostalih zemalja po tom pitanju.

Mađarska raspolaže švedskim borbenim zrakoplovima višestruke namjene JAS 39 Gripen. Taj zrakoplov leti brzinom do 2 Macha  (2,204 km/h), ima borbeni radius od 800 kilometara, a penje se do visine od 15.240 metara. Do tih performansi nosi ga mlazni motor Volvo RM12 koji razvija potisak do 80,5 kN. Naoružan je pak rafalnim topom Mauser BK 27, te može nositi pet različitih vrsta projektila i tri tipa bombi. Koriste ga i Češka, Tajland i Južnoafrička Republika.

(Agencije)

You may also like

0 comments