Mimica predstavio rad novog saziva Europske komisije

Povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica predstavio je u petak Hrvatskom saboru Program rada Europske komisije za 2015., prvi godišnji program rada nove Komisije pod vodstvom predsjednika Jean Claude Junckera.

Godina 2015. mora biti godina rezultata i provedbe, kako na europskoj, tako i na nacionalnoj razini, jer rast i razvoj unutar EU mogući su samo pod uvjetom zajedničkog djelovanja svih sudionika i svih razina odlučivanja, naglasio je Mimica. “Ova Komisija želi biti velika u velikim stvarima, a mala u malim stvarima”, rekao je povjerenik, govoreći o Programu simbolično nazvanom “Novi početak”. S tim ambicioznim motom nova je Komisija, kaže, preuzela mandat s obavezom da poduzme niz žurnih koraka u borbi s trenutnim glavnim gospodarskim i socijalnim izazovima u Europi.

Mimica spominje visoku nezaposlenost, posebice mladih, spori rast, visoku razinu javnog duga, investicijski jaz, nedostatak konkurentnosti Europe na svjetskom tržištu, osjećaj nesigurnosti zbog pojačanih terorističkih prijetnji. Komisija je odlučila usredotočiti napore na ograničeni broj inicijativa, Program za 2015. značajno je kraći od dosadašnjih, naglasak je na deset prioritetnih područja. Porast zapošljavanja, rasta i ulaganja nalazi se na vrhu prioriteta, cilj nedavno usvojenog ambicioznog plana ulaganja za Europu je potaknuti javna i privatna ulaganja u gospodarstvu u iznosu od najmanje 315 milijardi eura u naredne tri godine, istaknuo je povjerenik Mimica.

Dodatno će se, kaže, promicati uporaba inovativnih financijskih instrumenata, Komisija će predstaviti i nekoliko prijedloga za daljnje poboljšanje poslovnoga okruženja te za uklanjanje prepreka ulaganjima. “Smatram da moramo zajednički ostvariti njihov puni potencijal te se nadam da će ovaj paket mjera imati svakako učinka i u Hrvatskoj”, naglasio je Mimica. Slijedeći će korak biti i stvaranje unije tržišta kapitala, posebna pozornost posvetit će se malim i srednjim poduzetnicima.

Povjerenik izražava žaljenje što prve znakove gospodarskog oporavka još ne osjećaju oni koji su najviše pogođeni krizom, nezaposleni mladi ljudi. Pet milijuna mladih u Europi je ovog trena nezaposleno, to je neprihvatljivo, kaže Mimica, priznajući nezadovoljstvo dosadašnjom provedbom jamstva za mlade. Zato je Komisija, kaže, predložila znatno povećanje predfinanciranja, umjesto 38 milijuna, predlažemo milijardu eura, nadamo se da će time oko 650 tisuća mladih u Europi moći brzo dobiti potrebnu podršku za zapošljavanje. Povjerenik poručuje da treba ustrajati na daljnjem ulaganju u istraživanje i u obrazovanju i stjecanju vještina, i općenito na većoj mobilnosti radne snage. Stvaranje jedinstvenoga digitalnog tržišta jedna je od slijedećih inicijativa. I dalje svi osjećamo snažne posljedice gospodarske i financijske krize stoga će postupci u okviru europskoga semestra i dalje biti jedna od glavnih poluga poticanja nužnih strukturnih reformi u svim državama članicama, rekao je Mimica.

Komisija, ističe, želi učiniti sve da se njeni građani osjećaju sigurni i zaštićeni, s obzirom na broj kriza, sukoba i nemira. “Podizanje zida oko EU nije i ne može biti rješenje, ali jačanje učinkovitosti svih instrumenata koje unija ima na raspolaganju u ovome području u suradnji s državama članicama i međunarodnim partnerima jest rješenje”, rekao je Mimica. Sa sličnim ciljem, dodaje, Komisija će predložiti novi uravnoteženi plan migracija. Daljnje promicanje mira i sigurnosti unutar i izvan granica Unije ostaje glavni prioritet i stup vanjskoga djelovanja Komisije.

Na međunarodnome planu, jedino nastupajući jedinstveno možemo postići rezultate, kaže Mimica. Jačanjem vanjskih i gospodarskih odnosa također namjeravamo doprinijeti rastu te jačanju položaja Unije u svijetu. Pregovori sa Sjedinjenim Američkim Državama o partnerstvu za transatlantsku trgovinu i ulaganja samo su jedna od ključnih karika, rekao je povjerenik. Komisija se pri tome zalaže za postizanje razumnoga i uravnoteženoga sporazuma uz jačanje transparentnosti u pregovorima te jasno i točno informiranje javnosti. Mimica naglašava da će Komisija i dalje podržavati susjedne zemlje u provedbi demokratskih i ekonomskih reformi, poštivanju vladavine prava.

Tekući pregovori o proširenju će se nastaviti, no daljnjega proširenja u sljedećih 5 godina najizglednije neće biti, rekao je, uz ostalo, Mimica.

You may also like