Mimica: Očekuje nas provedba strukturnih reformi

Izvješće Europske komisije za Hrvatsku za 2017. godinu povoljnije je nego ono za prošlu godinu, no očekuje nas provedba predugo odgađanih strukturnih reformi u cilju podržavanja i održavanja gospodarskog rasta, istaknuo je u ponedjeljak u Hrvatskom saboru Neven Mimica, povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj, predstavljajući Izvješće EK.

Europska komisija je 22. veljače 2017. objavila je analizu gospodarske situacije u Hrvatskoj u kojoj je utvrdila da gospodarski oporavak u Hrvatskoj pridonosi smanjenju duga, ali da dugoročni izgledi za rast ostaju skromni ne poduzmu li se strukturne reforme, a da je u provedbi preporuka EK postignut ograničen napredak.

“Na temelju izvješća jasno je da će Komisija očekivati da se nacionali plan reformi usmjeri na stvaran početak predugo odgađanih strukturnih reformi prvenstveno na područjima poslovnog okruženje, rasta konkurentnosti, otvaranja pristupa tržištu rada, zapošljivosti, reformi obrazovnog, mirovinskog i zdravstvenog sustava, socijalne politike, te sustava javne uprave i upravljanja tvrtkama u državnom vlasništvu”, rekao je Mimica na zajedničkoj tematskoj sjednici saborskih Odbora za europske poslove, Odbora za financije i državni proračun, Odbora za gospodarstvo i Odbora za vanjsku politiku.

“Bitno je da Vlada RH na početku mandata, sa stabilnom političkom većinom, odlučno pokrene ključne strukturne reforme kako bi se podržao i održao rast gospodarstva”, istaknuo je Mimica.

Sljedeći korak u postupku Europskog semestra, dodao je Mimica, je da Vlada RH do 15. travnja dostavi nacionalni program reformi na temelju kojih će EK u svibnju uputiti konkretne preporuke gospodarske politike.

Ocijenio je da je Vlada premijera Plenkovića već poduzela prve korake u smjeru reformi, kao što su pripreme za uvođenje poreza na nekretnine i jačanje fiskalnog okvira, ali da treba dalje raditi na poboljšanju proračunskog planiranja. Ostvaren je i ograničen napredak u poslovnom okruženju i učinkovitosti pravosudnog sustava, a krenula su i nastojanja za poboljšanje javne uprave i upravljanje tvrtkama u državnom vlasništvu, dodao je.

Europski semestar, instrument EU-a za smanjenje makroekonomskih neravnoteža, te jačanje rasta i stvaranje radnih mjesta, ističe Mimica, ne treba promatrati kao “jednokratnu vježbu, kao nešto što dolazi iz Bruxellesa” nego kao zajednički dijalog Komisije i nacionalnih vlasti u cilju zajedničkog razmumijevanja i suočavanja sa izazovima. “Svi ti gospodarski i socijalni ciljevi mogu se postići samo ako nacionalne vlade, nacionalni parlamenti, socijalni partneri i civilno društvo u cjelini zajednički rade i surađuju na rješavanju izazova”, rekao je Mimica.

Siniša Varga (SDP) ukazao je na dio Izvješća EK u kojem se na dvije i pol stranice upozorava na probleme u zdravstvenom sustavu, za razliku od prošlogodišnjeg u kojem se zdravstvo spominjalo samo u jednoj rečenici. Nadovezao se Peđa Grbin (SDP) upitavši koliko će povećanje dospijelih, a neplaćenih obveza zdravstvenog sustava od 88 posto u samo godinu dana, što je povećanje od 2,2 milijarde kuna, utjecati na Izvješće EK.

Mimica je odgovorio da će zdravstvo biti važno u pogledu fiskalnog utjecaja na neravnoteže. Dodao je kako je važno da se Vlada u nacionalnom planu reformi usmjeri na zdravstveni sustav s jasnom dinamikom i konceptom koji će spriječiti stvaranje daljnjih deficita.

Odgovarajući Dubravki Šuici (HDZ) o iskorištavanju sredstava Europskog fonda za strateška ulaganja, u okviru kojeg su Hrvatskoj odobrena dva projekta iz dijela za infrastrukturu i inovacije, vrijedna oko 200 milijuna eura, te tri projekta za mala i srednja poduzeća, vrijedna više od 100 milijuna eura, Mimica je naglasio da će tu važnu ulogu imati Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) te da se očekuje veće korištenje tih sredstava.

Povjerenik EK za međunarodnu suradnju i razvoj Mimica se osvrnuo i na pet scenarija razvoja EU-a do 2020. pri čemu je naglasio da nijedan od njih ne treba pojednostavljivati, ali ni doživljavati kao međusobno isključive. Odbor za europske poslove održat će tematsku sjednicu na tu temu 7. travnja, najavio je.

You may also like

0 comments