Home Ekonomija Milošević i Maras oprečno o stanju u državi

Milošević i Maras oprečno o stanju u državi

by Agencije

SDP-ov ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i saborski zastupnik i koordinator svih ekonomskih odbora HDZ-a Domagoj Ivan Milošević, iznijeli su u četvrtak na konferenciji “Što poduzetnici očekuju od nove vlade”, posve oprečna viđenja i stajališta o trenutnom stanju u zemlji i njegovim uzrocima. Na skupu u organizaciji Europapress Holdinga, u suradnji sa Hrvatskom udrugom poslodavaca i RTL-om, Maras je tvrdio da je sada, zahvaljujući aktualnoj vladi, puno bolje nego prije četiri godine dok je Milošević uzvratio kako je stanje puno gore, za što odgovornom smatra upravo SDP-ovu vladu.

“Prije četiri godine situacija je bila takva da smo izgubili 11 posto BDP-a dok danas on raste. Ove godine imat ćemo rast od gotovo dva posto, a to znači – izišli smo iz recesije”, ističe Maras. Po njegovim riječima, u Hrvatskoj je trenutno 11.000 tvrtki više nego prije četiri godine, a za 80 posto skraćeno je vrijeme osnivanja te se sada tvrtku može ustanoviti za četiri dana.

Milošević uzvraća da su to politikantske izjave koje se mogu obiti o glavu onome tko ih iznosi te poziva gospodarstvenike da kažu je li koji od njih osnovao tvrtku za četiri dana. “Gospoda iz SDP-a su 2011. godine preuzela državu nakon što smo tehnički izišli iz recesije. Pad je bio u Europi i zapadnom svijetu 2009. i 2010., a nakon toga se događao oporavak pa se tako 2011. dogodio i u Hrvatskoj kada je u dva kvartala zabilježen porast BDP-a”, kaže Milošević. Dodaje da je nakon toga prvi potez nove vlasti bio podizanje PDV-a s 23 na 25 posto što je, kako ocjenjuje, bilo katastrofalno i vratilo nas u recesiju. Smatra i da SDP-ova vlast nije iskoristila mogućnosti koje pruža članstvo u EU-u.

U nizu međusobnih replika Maras je, primjerice, zamjerio Miloševiću što HDZ za ministre nudi iste ljude koji su služili Ivi Sanaderu, a ovaj uzvraća da Maras ne zna računati kamate dokazujući da su kratkoročni krediti u ‘švicarcima’ puno veći problem za dužnike nego dugoročni. Na upit hoće li HDZ, dođe li na vlasti, mijenjati zakon o konverziji kredita u švicarskim francima, Milošević odgovara niječno. “HDZ je podržao taj zakon i naš stav je jasan – nećemo ga mijenjati. Zakon je na Ustavnom sudu, a HDZ stoji iza toga da dužnicima u švicarskim francima treba pomoći”, kazao je Milošević, uz opasku da je zakon trebao biti bolji. I Maras i Milošević kažu da su sigurni u izborne pobjede svojih stranaka. Maras je rekao kako SDP neće dozvoliti da umirovljenici svaki mjesec s 250 ili 300 kuna plaćaju smanjenje PDV-a koje najavljuje HDZ, a Milošević je pak poručio da će HDZ-ova vlada iskreno podupirati privatni sektor, odnosno male i srednje poduzetnike u povećavanju zapošljavanja.

Sudionici konferencije kritizirali i SDP-ovu i HDZ-ovu politiku. Hotelijer Jako Andabak smatra da će biti nužna koalicija SDP-a i HDZ-a, da bi se, kako je rekao, radilo ono što je dobro za Hrvatsku a ne za partije. Predsjednik Uprave Cemexa Trpimir Renić upozorava na smanjenje stanovništva, a vlasnica hotela Silivia Marotić, govoreći o dostupnosti kapitala, ocjenjuje kako jeftin novac postoji samo za podobnike bez potencijala.

Related Posts