Home Europska unija Miloš Zeman odbacuje kako je ksenofob zbog odnosa prema izbjeglicama

Miloš Zeman odbacuje kako je ksenofob zbog odnosa prema izbjeglicama

by Agencije

Češki predsjednik Miloš Zeman odbacio je u ponedjeljak optužbe na račun Čeha o tome da su ksenofobični prema izbjeglicama koji dolaze iz muslimanskih zemalja.

Zeman je na konferenciji za novinare ustvrdio da češki narod nije ksenofobičan, prenijela je iz Praga srbijanska agencija Beta, te je pozvao više tisuća potpisnika poziva za zaustavljanjem ksenofobije u češkom društvu, čije potpisivanje su pokrenuli ugledni češki intelektualci, “da ne budu licemjeri” nego da svaki od njih “primi barem po jednoga izbjeglicu u kuću”. “Češki narod nije ksenofobičan, a to dokazuje i činjenica da u Češkoj živi nekoliko stotina tisuća stranaca, odnosno pet posto populacije, koji su se asimilirali”, kazao je češki predsjednik ustvrdivši da će se, po njegovu mišljenju, val izbjeglica samo nastaviti povećavati. On je također istaknuo kako u Češkoj ne postoji neka jaka ekstremistička, ksenofobična stranka poput Jobika u Mađarskoj ili Nacionalnog fronta u Francuskoj.

Zeman je istodobno podupro stajalište češke vlade o odbijanju obvezujućih kvota za izbjeglice. Češki predsjednik nešto je ranije za radio Frekvence 1 izjavio kako izbjeglice koje pristižu u Češku mogu unijeti zarazne bolesti i terorizam Islamske države preko mogućih “agenata spavača”. On je, kako prenosi Tanjug, ustvrdio da većina izbjeglica ne bježi pred ratom nego predstavlja ekonomske emigrante koji, po njegovim riječima, u Češkoj ne žele raditi te će se, kako tvrdi, zbog kulturnih razlika teško prilagoditi.

Češka vlada spremna je prihvatiti oko 1.500 izbjeglica u sljedeće dvije godine, a svi ostali koji u toj zemlji borave nelegalno i trebalo bi, kao i one koji se ogriješe o češke zakone, vratiti nazad u matične zemlje, kazao je Zeman. Više tisuća potpisnika prihvatilo je inicijativu uglednih čeških intelektualaca o pozivu češkom društvu da se trgne iz ksenofobije i islamofobije i prestane o izbjeglicama govoriti kao o štetočinama koje ugrožavaju Čehe.

Slovački premijer Robert Fico izjavio je istodobno u ponedjeljak kako se nada da je moguće dogovoriti zajednički pristup s ostalim srednjoeuropskim zemljama prema izbjegličkoj krizi koja pogađa Europu, a koja bi podrazumijevala odbijanje bilo kakvih kvota za preraspodjelu migranata. On je potvrdio da se u petak ili u nedjelju u Pragu sastaje s premijerima Češke, Mađarske i Poljske kako bi razgovarali o toj krizi, dok broj smrtnih slučajeva među migrantima na moru i kopnu stalno raste.

Srednjoeuropske zemlje su odbile prijedloge Bruxellesa o obvezujućim kvotama glede priljeva tražitelja azila koji preko Sredozemlja stižu u Grčku i Italiju. Francuski predsjednik Francois Hollande njihov je pristup ocijenio “skandaloznim”, no Fico je odlučan u neprihvaćanju kvota te je izrazio spremnost da njegova zemlja u okviru svojih mogućnosti učini što treba za ljude kojima je pomoć zaista potrebna i da ih se razdvoji od ekonomskih migranata. Fico smatra da bi se Europa trebala usredotočiti na rješavanje uzroka krize s migrantima i poručio da treba “prestati s destabilizacijom Sirije”.

Related Posts