Home Crna Gora Milo Đukanović kaže da će parlamentarni izbori u Crnoj Gori biti u proljeće

Milo Đukanović kaže da će parlamentarni izbori u Crnoj Gori biti u proljeće

by Agencije

Crnogorski premijer i čelnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović najavio je da će se opći parlamentarni izbori održati na proljeće iduće godine, odmah nakon što Crna Gora dobije pozivnicu za NATO, te da će njegova stranka najvjerojatnije na njima nastupiti samostalno, bez dosadašnjeg koalicijskog partnera, Socijaldemokratske partije(SDP). “Unutar vladajuće koalicije tijekom posljednje dvije godine imamo određenih nerazumijevanja”, kazao je Đukanović ocijenivši da su te razlike postale “poprilično duboke”.

Vrhunac tih “nerazumijevanja” je bio kada zastupnici SDP, na posljednjoj proljetnoj sjednici parlamenta nisu poduprli odluku vlade o prodaji i davanju u dugoročni zakup stranim investitorima otoka Lastavica sa utvrdom Mamula, na samom ulasku u Bokokotorski zaljev. Raskid lokalnog koalicijskog sporazuma između dvije vladajuće stranke dogodio se prošlog tjedna u Budvi, zbog nesporazuma oko izbora novog općinskog čelništva nakon uhićenja starog. “Raskid koalicije u Budvi nije prvi, a to vjerovatno neće biti ni posljednji raskid ususret redovitim parlamentarnim izborima iduće godine”, kazao je Đukanović u sinoćnjoj emisiji Izazov TV Crne Gore, a prenose u srijedu elektronski mediji.

On je ocijenio da se odgovor na te razlike mora potražiti demokratskim putem. “Nema demokratskijeg ni logičnijeg odgovora na te razlike od organizacije izbora gdje će građani Crne Gore sada moći u drugačije aranžiranim ponudama za izbore pokazati koju politiku preferiraju i kojoj politici daju povjerenje da realizira crnogorske državne interese u idućem četverogodišnjem razdoblju”, smatra Đukanović koji je kazao da je optimist i da očekuje da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo u NATO-u na prosinačkom ministarskom sastanku.

DPS i SDP su zadnjih petnaestak godina zajedno bili na vlasti u Crnoj Gori da bi se posljednjih godinu-dvije dana razišli oko nekih strateških pitanja, uglavnom oko privatizacije i prodaje zemljišta i državnih tvrtki.

Related Posts