Miljenić: Nema promjene zakona, Lalovac: Banke neka podnesu teret pomoći građanima

Vlada neće mijenjati Ovršni zakon kako bi zakonski zaustavila ovrhe, pljenidbe i deložaciju iz jedine nekretnine. Ono što je moguće u današnjem pravnom poretku jedino je individualizacija svakog slučaja, rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Istaknuo je da njegovo ministarstvo nema nijedan prostor čiji najam plaća više od 11 eura po kvadratu. Miljenić je to izjavio nakon što je potpredsjednik Vlade Branko Grčić rekao da ne vidi problem u tome da se prijedlog o standardiziranom trošku najma prostora u okviru maksimalne cijene od 11 eura po m2 primijeni i na ministarstva.

Ministar financija Boris Lalovac na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Vlade komentirao je današnje napise u medijima o njegovu sukobu s bankama. Ministar je ponovio da ne želi ulaziti u ratove s poslovnim bankama. Pokušavamo tražiti partnerski odnos. One moraju shvatiti da u Hrvatskoj ima 380 000 blokiranih.

Ne ulazimo u njihova primanja i njihove plasmane. Želim naglasiti da od banaka očekujem društveno odgovorno ponašanje. Moraju znati da rade u Hrvatskoj koja je već 6 godina u recesiji. Po ovome modelu teško da ćemo izići iz krize dok banke ne pronađu način restrukturiranja privatnog duga. Javno ću govoriti i upozoravati na nejednakosti koje su se dogodile u hrvatskom društvu, a većim dijelom uzrokovane su poslovanjem banaka, naglasio je Lalovac. (HRT)