Militanti Islamske države opkoljeni u Starom gradu

Snage iračke vlade u četvrtak su opkolile militante Islamske države u mosulskom Starom gradu, približivši se povijesnoj džamiji u kojoj je čelnik te radikalne skupine prije tri godine proglasio kalifat.

Militanti koji su zatočeni u kućama pružaju otpor snajperima, samoubilačkim napadima i automobilskim bombama. Iako teška kiša otežava njihov napredak, iračka federalna policija i jedinice za hitne intervencije stigle su u četvrtak ujutro na udaljenost od oko 500 metara od stoljeća stare džamije al-Nuri s čijeg se minareta jasno vidi crna džihadistička zastava, karakteristična za Islamsku državu.

Snage iračke vlade u proteklim su danima postigli značajne napretke u borbi za taj drugi najveći irački grad koja je krenula u listopadu. Osvojili su glavni most preko rijeke Tigris, te se približili ključnoj džamiji. “Držimo položaje koje smo osvojili jučer. Na tom području ima mnogo otpora, sa snajperima i automobilskim bombama”, istaknuo je čelnik federalne policije Haider Dhirgham.

Osvajanje džamije al-Nuri predstavljalo bi veliku simboličku pobjedu, kao i konkretan vojni napredak. “Ona je važna za njih, tamo su proglasili svoju državu”, naglasio je Dhirgham. Vođa Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi odabrao je to mjesto za proglašenje kalifata u Iraku i Siriji u srpnju 2014. godine.

Mosul je od tada glavno urbano uporište džihadista u Iraku, no od početka ofenzive iračkih snaga gube teritorij, a irački čelnici tvrde kako se borba približava kraju. U srijedu i četvrtak je osvojeno i nekoliko drugih dijelova zapadnog Mosula poput jedne bolnice, no vojni dužnosnici ističu kako je napredak otežan zbog napada automobilskim bombama i zamkama, kao i lošim vremenskim prilikama.

Težak teren

Dužnosnik federalne policije otkrio je kako se zapovjednici sastaju kako bi uskladili planove za napad na Stari grad. “Novi planovi za ofenzivu trebaju se prilagoditi teškom terenu kompliciranih, uskih ulica”, tvrdi.

“Uske ceste sprječavaju da koristimo oklopna vozila, a to će definitivno učiniti naše vojnike podložnima neprijateljskoj vatri”.

Jedan od prioriteta je osiguravanje zaštite civila, od kojih je velik broj gladan i traumatiziran životom pod strogim pravilima Islamske države. “Neprijatelj je počeo paliti kuće, što znači da se povlače. Uništili su domove i obitelji”, rekao je Dhirgham.

Mosul je Islamskoj državi služio kao neslužbena prijestolnica nakon što su uspostavili kontrolu nad područjima u Iraku. Osvajanjem tog grada će džihadisti biti protjerani u zabačene dijelove te bliskoistočne države.

Dhirgham upozorava da za oslobađanje Mosula treba još pričekati. “Neću vam reći jedan ili dva tjedna, jer to nije istina, no kroz jedan ili dva mjeseca on će biti potpuno oslobođen”, istaknuo je zapovjednik. Islamska je država pod velikim pritiskom i u susjednoj Siriji, gdje se tamošnjoj prijestolnici Raki približavaju tri različite njima neprijateljske vojne snage.

0 comments