Milijarda eura u austrijskom proračunu za migrante

Zbrinjavanje migranata koji od početka godine u velikom broju stižu u Austriju, stajat će državni proračun za 2016. milijardu eura ili 0,3 posto BDP-a prema 0,1 posto 2015., navelo je u srijedu ministarstvo financija.

Prosječna potrošnja po tražitelju azila se za 2016. procjenjuje na 10.724 eura godišnje, prema 9.593 eura u 2014., precizira godišnje proračunsko izvješće koje je Europskoj komisiji predstavio ministar Hans Joerg Schelling. Oko trećine od te milijarde eura će biti raspodijeljeno u 9 saveznih zemalja Austrije koje su također suočene sa sve većom potrošnjom u prihvatu migranata.

Kroz Austriju, čiji deficit bi prema predviđanjima iz proljeća trebao iznositi 2 posto BDP-a, je od kraja kolovoza prošlo oko 250.000 migranata koji se većinom kreću prema Njemačkoj i skandinavskim zemljama. Ministar financija je ocijenio da će zemlja 2016. ostati u okvirima mjerila Maastrichta koji na 3 posto određuju maksimalni dozvoljeni proračunski deficit. Traju razmatranja oko 60.000 tražitelja azila u toj zemlji s 8,5 milijuna stanovnika.

Austrija i Italija su nedavno tražile od Bruxellesa da primjeni odredbu pakta stabilnosti koja omogućuje javnom deficitu u slučaju izvanrednih događaja da prijeđe granicu od 3 posto BDP-a ne izlažući se sankcijama.

Europski povjerenik za ekonomske poslove Pierre Moscovici je objasnio krajem rujna da Europska komisija razmatra mogućnost da se migrantsku krizu proglasi “izvanrednim okolnostima” što bi omogućilo ublažavanje europskih proračunskih pravila, a to je odbacio njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble.

You may also like