Milijarda dolara vrijedna transakcija ilegalnih Bitcoina

Javlja Bug.hr
Još u travnju 2013. godine FBI je ugasio Silk Road, ilegalnu tržnicu na Dark webu na kojoj se trgovalo drogom i oružjem.

Njezin osnivač Ross Ulbricht osuđen je na dvostruki doživotni zatvor i još 40 godina 2015. godine, a smatra se da je on vlasnik ilegalno stečenih oko 70.000 bitcoina koji su od gašenja Silk Roada mirovali na jednom kriptoračunu. Međutim, ovoga je utorka primijećeno da su se bitcoini koji se dovode u vezu s Ulbrichtovom tržnicom aktivirali.

Nepoznat netko, možda povezan s Ulbrichtom ili Silk Roadom, prebacio je u jednoj transakciji svih 70-ak tisuća bitcoina, vrijednih gotovo milijardu američkih dolara, na drugu bitcoin adresu (wallet). Transakcija je koštala 12 dolara, a zapis o njoj ostao je na blockchainu. Odatle i podatak o tome da se ovi bitcoini povezuju sa Silk Roadom, što je dokaz dodatno ojačan činjenicom da ih nitko nakon gašenja ove Dark web tržnice nije dirao.

Za sada nije poznato tko je, kako i zašto premjestio ovu veliku količinu kriptovalute, a iz svega se ne isključuje niti Ulbrichta. On je u zatvoru, ali putem obitelji koja upravlja njegovim Twitter računom povremeno komunicira s javnošću. Ako za ovu transakciju nije odgovoran on ili netko s njime povezan, treća je mogućnost da se radi o krađi, odnosno da je netko uspio dekriptirati zaštitu walleta i tako se ilegalno domogao – ilegalno zarađenih bitcoina.

Dodatnu sumnju na ovu aktivnost baca i činjenica da se dogodila na sam dan američkih predsjedničkih izbora. Dakle, netko je prebacivao veliku količinu bitcoina vjerojatno u nadi da to nitko od medija i javnosti, zaokupljenih politikom, neće primijetiti. Sada se očekuje da će ove bitcoine netko pokušati i unovčiti, što bi moglo dati nove tragove i naznake o tome tko ima pristup Ulbrichtovom bogatstvu.

You may also like