Home Hrvatska Miletić: Vratio se sramotni diskurs devedesetih

Miletić: Vratio se sramotni diskurs devedesetih

by Agencije

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izjavio je u nedjelju u Barbanu da posljednjih mjeseci u Hrvatskoj svjedočimo opasnoj konzervativnoj revoluciji i povratku retorike iz devedesetih koja tjera strah u kosti pripadnicima nacionalnih manjina.

Na “opasnu eskalaciju netolerancije i šovinizma te ignoranciju institucija prema iskazivanju netrpeljivosti prema manjinama” Miletić je upozorio u Barbanu, gdje su se na održavanju Trke na Prstenac okupili brojni političari. “Posljednjih mjeseci svjedočimo opasnoj konzervativnoj revoluciji i povratku retorike iz devedesetih koja tjera strah u kosti pripadnicima nacionalnih manjina”, kazao je Miletić, kojeg posebno zabrinjava što političari oportuno šute kad se takve stvari događaju u izbornoj kampanji.

Pozvao je stoga sve političke aktere, ali i državne institucije, da zbog politike, koalicija, i fotelja ne zatvaraju oči pred stvarima koje Hrvatsku vraćaju stoljećima unazad. Dužnosnike je pozvao da odmah i bez rezerve osude svaku vrstu oživljavanja mračne hrvatske prošlosti, svaki govor mržnje i svako iskazivanje netrpeljivosti prema manjinama.

Ustvrdio je da su oživljavanje crnih košulja, govor mržnje i poruke pripadnicima manjina da su nepoželjni samo dio tog “sramotnog diskursa” koji je u izbornom razdoblju postao predmet političke trampe i besprizornog kalkuliranja.

Miletić kaže da je IDS jedina stranka ili u najboljem slučaju među rijetkim glasovima koji jasno i glasno osuđuju sramotne ekstremističke ispade i koji pozivaju na zdrav razum kad se povedu sulude rasprave o prihvatljivosti pozdrava “za dom spremni”. “Ogorčeni smo spremnošću javnih aktera da o tome, u 21. stoljeću, u srcu moderne Europe, uopće raspravljaju”, poručio je predsjednik IDS-a.

Ponosan je, kazao je, što su zajedno s vrijednim sugrađanima stvorili regiju koja je po civilizacijskim standardima uzor ostatku države.

Related Posts