Milardović: Samo HDZ može resetirati odnose sa Srbijom

Nakon što su prošli parlamentarni izbori u Hrvatskoj splasnule su i tenzije u hrvatsko-srpskim odnosima koji su na trenutke dosizali granicu vrenja. Ministar vanjskih poslova Miro Kovač dao je pomirljiv intervju u kojem je izjavio da Hrvatska podržava put Srbije u Europsku uniju, a čini se da su rezultatima izbora zadovoljni i u Beogradu koji, čini se, planira ‘resetirati’ odnose, piše Tportal. 

Politolog Anđelko Milardović s Instituta za europske i globalizacijske studije (INEGS) smatra da Hrvatska i Srbija izgledaju kao sustav spojenih posuda. ‘I dalje funkcioniramo u Jugoslaviji. Kada su tamo izbori, onda tamošnji vladari, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Vučić, traže pomoć od Hrvata, a kad su ovdje izbori, onda naši traže pomoć od njih. Sad se pokazalo da je Milanović poremetio tu igru, ali je ipak izgubio izbore iz konceptualnih razloga’, objašnjava Milardović. Čelnici desnih političkih opcija koriste animozitet među državama kako bi na tom valu povećali potporu u biračkom tijelu.

Politolog tvrdi da su u Beogradu odmah stali uz Plenkovića ne zato što ga vole. ‘Beogradska čaršija je navijala za Plenkovića i HDZ jer očekuju da ih podupru u nastojanju da Srpska narodna stranka (SNS) Aleksandra Vučića uđe u Europsku pučku stranku (EPP). To je čisti interes’, mišljenja je Milardović.

HDZ je doduše malo odgodio primanje SNS-a Aleksandra Vučića u okrilje EPP-a, ali samo zato što im je datum primanja nezgodno pao usred izborne kampanje. Primanje SNS-a u EPP je, kažu dobri poznavatelji prilika, gotova stvar te će HDZ i SNS biti dio iste političke obitelji. Politolog savjetuje Plenkoviću da prije nego što HDZ primi SNS u EPP pogledaju Vučićev govor iz Gline 1995. godine. ‘Ako HDZ stane iza reformirane četničke stranke, onda je to sumrak svega. Ako će ga Angela Merkel primiti, neka ga primi, ali HDZ ne bi smio pristati na to’, smatra Milardović. Zadiranje u unutarnje stvari druge države na području bivše Jugoslavije je normalna stvar. Posebno to vrijedi za Beograd.

Vučić, kao i svaki srpski vođa nakon rata, održava snažne odnose s predstavnicima srpske manjine u svim zemljama nastalim raspadom Jugoslavije. Navodno je Vučić pritiskao manjinske srpske zastupnike da podrže vladu koju bi oformio HDZ. U tom kontekst neki analitičari su promatrali i napade najeksponiranijeg predstavnika srpske nacionalne manjine na predsjednika SDP-a Zorana Milanovića. ‘Tu je na djelu trokut SNS, HDZ i Milorad Pupovac. Pupovac će po zadatku ući u koaliciju s HDZ-om jer dobiva instrukcije iz Beograda’, smatra Milardović. Razbijene ćirilične ploče iz Vukovara će biti zaboravljene.

Milardović je postavio i pitanje legitimiteta manjinskih zastupnika s obzirom na broj glasova i to da se s nekoliko stotina glasova odlučuje o sudbini zemlje, posebno ako djeluju prema instrukcijama izvan zemlje. Smatra da bi sa Srbijom po pitanju manjinskih predstavnika trebalo dogovoriti predstavljanje po načelu reciprociteta.

Najeklatantniji primjer zadiranja u izborni proces bio je kada je, sjetimo se, ratni zločinac Vojislav Šešelj u predizbornoj kampanji za predsjedničke izbore otvoreno, pa i u emisiji ‘Bujica’ medijske ikone desnice Velimira Bujanca, hvalio tadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića, nazivajući ga svojim prijateljem i svjesno se uplevši u izborni proces znajući da će mu štetiti njegova podrška. Kasnije se hvalio kako je pridonio pobjedi Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima. ‘Još se ne ponašamo kako punopravna članica Europske unije, nego kao dio Jugoslavije, zvao se to region ili susjedstvo. Kad su interesi ugroženi, rade telefoni i rade se dealovi’, zaključuje Milardović, za Tportal.

You may also like

0 comments