Home Hrvatska Milardović: Pokušava li Kolinda Grabar Kitarović pokazati nadmoć nad Oreškovićem?

Milardović: Pokušava li Kolinda Grabar Kitarović pokazati nadmoć nad Oreškovićem?

by Agencije

Odluka Kolinda Grabar-Kitarović da potpiše razrješenje ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića, bez supotpisa premijera Tihomira Oreškovića, iznenadila je političku scenu. Postavlja se pitanje je li predsjednica po zakonu smjela potpisati njegovo razrješenje i kako je moguće da, dok ona to čini, premijer istovremeno o tome ništa ne zna te novinarima govori kako će odluku o smjeni donijeti zajedno s predsjednicom.

Profesor političkih znanosti Anđelko Milardović za Index.hr kaže kako se ovdje radi o ustaljenoj praksi nakon izbora, odnosno praksi da se sve nastavlja po starom i da potez predsjednice ne predstavlja ništa neočekivano.

Dodaje kako je, u usporedbi s ostalim zapadnim demokracijama, u kojima nije bilo velikih povijesnih lomova osim Drugog svjetskog rata, u Hrvatskoj bilo nekoliko povijesnih lomova zbog kojih ne postoji načelo stabilnosti. “Koji su bili pravi razlozi smjene? Kako možemo javno komentirati rad tajnih službi?”, pita se Milardović. Dodaje kako je za smjenu potreban supotpis Oreškovića te kako je bilo potrebno da predsjednica i premijer donose odluke suglasno.

“Je li predsjednica ušla u kohabitacijski odnos s Oreškovićem? Možda pokušava postići određenu nadmoć nad Vladom. Napravljen je trokut na vlasti, čemu napetost? Moguće je da se na ovaj način pokušava ojačati uloga predsjednice, a u tom slučaju – samo nebo je granica”, zaključuje Milardović, a prenosi N1.

Related Posts