Home Hrvatska Milanovićev put od lažnog humanitarca do igrokaza lažnog domoljublja

Milanovićev put od lažnog humanitarca do igrokaza lažnog domoljublja

by Agencije

Premijer Zoran Milanović u deset je dana prošao put od lažnog humaniste do lažnog ratnika, jer je prvo pozivao migrante da prođu nepostojećim koridorom, a potom zatvorio legalne granice i u predizborne svrhe potencirao napetosti sa Srbijom i Mađarskom, da bi na kraju kapitulirao pod pritiskom EU, Srbije i gospodarstvenika i morao odustati od blokade legalnih graničnih prijelaza, ustvrdio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u razgovoru za Hinu.

Milanović je prvo sredinom rujna pozivao migrante, vičući na sav glas da treba dozvoliti ulazak svim izbjeglicama, na sve moguće načine, a onima koji su ga pozivali na oprez dijelio je lekcije o humanosti. Potom je za prelazak zatvorio legalne granice, a dopustio ulazak ilegalnim putevima. Nakon samo deset dana, ne bi li spriječio ulazak istim izbjeglicama koje je prije pozivao, doveo nas je do blokade hrvatskog izvoza, ocijenio je Karamarko komentirajući događaje koji su doveli do blokade granice između Hrvatske i Srbije.

On manipulira sudbinama izbjeglica, potencira napetosti sa Srbijom i Mađarskom, predstavlja se kao zaštitnik nacionalnih interesa, i sve to samo u predizborne svrhe, rekao je Karamarko dodajući kako se slaže s Milanovićem da Hrvatsku treba zaštiti – ali od samog Milanovića. “Sada kada je kapitulirao pod pritiskom EU, Srbije i gospodarstvenika i morao odustati od blokade legalnih graničnih prijelaza, vjerojatno će to proglasiti nekim planom. Možda planom D”, kazao je Karamarko.

Predsjednik HDZ-a smatra da hrvatska vlast nije na vrijeme reagirala na izbjegličku krizu, nije pripremila strategiju, razradila scenarije te pripremila prihvat, evidentiranje i prijevoz izbjeglica. “Neodgovorno je pristupila tom problemu, kao i većini problema do sada. Umjesto toga okomila se na susjede i sustavno im držala lekcije”, rekao je. HDZ će uvijek stati iza zaštite nacionalnih interesa. I danas se protivimo da bilo tko ugrožava naše interese i vrijeđa hrvatske institucije, uključujući i premijera Milanovića. “Međutim, s obzirom na to kako se naš premijer ponaša, mi za tu obranu imamo sve manje argumenata”, kaže Karamarko.

Na upit kakve bi posljedice na dobrosusjedske odnose i perspektivu EU-a moglo imati mađarsko dizanje ograde s bodljikavom žicom prema Hrvatskoj i Srbiji, Karamarko odgovara da svaka zemlja na svoj način pristupa rješenju jer EU još nema zajedničko rješenje. Pri tome jednim okom gledaju kuda se kreće zajednička politika i kakva su njezina pravila. “Moj stav o žici je poznat. Međutim, čitam da je njemački socijaldemokrat, koji je od 1999. do 2004. godine bio povjerenik Europske komisije za proširenje, Gunter Verheugen kazao da mađarski premijer Viktor Orban ‘pokušava raditi ono što mi (Nijemci) očekujemo od njega. Taj čovjek radi ono što od njega očekujemo samo kako mi to ne bi morali raditi'”, naveo je Karamarko.

Zašto premijer Milanović, ako to govori jedan njemački SPD-ovac, ima tako snažnu potrebu obračunavati se s Orbanom, ako se zna da je Mađarska do sada prihvatila stotine tisuća izbjeglica, a i danas izbjeglice iz Hrvatske u Njemačku prelaze gotovo isključivo preko Mađarske, dodaje predsjednik HDZ-a.

Na pitanje zašto HDZ traži da vojska na granicama sprječava nelegalni ulazak izbjeglica u Hrvatsku kada je to fizički nemoguće zbog duljine naše granice sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom, Karamarko podsjeća da zakon kaže kako se granica ne smije prelaziti mimo graničnog prijelaza. A još kada se to događa bez dokumenata, kršenje zakona je tim grublje. “Kada ne bi tako promatrali stvari mogli bi se dovesti u situaciju da godinama dozvoljavamo prijelaz granice bez nadzora. Pa u Hrvatsku danas može ući tko god poželi, bio izbjeglica ili okorjeli kriminalac. Nalazio se u koloni s migrantima ili ne. Jer mi ovakvim ponašanjem jasno svima dajemo do znanja da se u Hrvatsku može ući ilegalno. Zašto onda uopće postoje granice”, naglasio je.

Najobičnija je demagogija svoditi vojsku i policiju na puku silu, a Milanović to radi jer traži alibi za svoju nesposobnost pa sve one, koji uz humanitarni aspekt ukazuju i na sigurnosni, gospodarski, pravni i slično, optužuje da su nehumani. “Naravno da smo humani. Pa koja je županija prva iskazala humanost i još je uvijek iskazuje – Vukovarsko-srijemska županija kojom upravlja HDZ! Radi se o tome da migrantima moramo jasno dati do znanja da ne mogu livadama i pašnjacima ulaziti u našu zemlju”, ističe Karamarko.

Izbjeglice i one koji ih dovoze na to trebamo jasno upozoriti, usmjeravati ih na legalne granične prijelaze, humano ih primiti i evidentirati, kako bi naši europski susjedi koji ih primaju znali tko im ulazi u zemlju. “Umjesto jasne poruke da je Hrvatska uređena država, a ova Vlada se tako često poziva na red, migrantima i svima ostalima dajemo poruku da je u Hrvatskoj kršenje zakona dozvoljeno. Kršimo vlastite zakone, ali i zakone EU-a. Hoće li nam barem netko reći koliko ćemo dugo tolerirati takvo stanje”, upitao se.

Što se tiče špekulacija u medijima da bi srbijanski premijer Aleksandar Vučić mogao preusmjeriti izbjeglice preko BiH u Hrvatsku, Karamarko kaže kako su to samo pretpostavke, a nada se da do toga neće doći. “Treba poduzeti sve da se problemi što prije riješe. Treba voditi računa o nacionalnim interesima, djelovati jedinstveno, držati se zakona, ne zatvarati službene prijelaze ni za robu niti za izbjeglice, pronaći humana i razumna rješenja, razgovarati sa susjedima. Jer u dogovoru sa njima trebamo kanalizirati izbjeglice”, kazao je.

Predsjednik HDZ-a također je ustvrdio da predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nije proglasila njemačku kancelarku Angelu Merkel odgovornom za krizu s migrantima kada je izjavila da je Merkel pozvala migrante, a “sad je povukla ručnu kočnicu”, pa je “povlačenjem ručne kočnice napravila kaos na cesti”. Karamarko ističe da je u Bruxellesu rekao kako je pristup Njemačke prema krizi u prvo vrijeme bio spas za Europu. No, istaknuo je, iako je Njemačka velika država koja dosta toga može sama riješiti – ne može sve. Zato moramo ubrzati zajedničko rješenje. “Teško je uopće predvidjeti koliko će ljudi doći. Pitanje je što će se s njima događati u Turskoj, kako će postupati Grčka. Europa hitno treba jedinstveni pristup. Ne može samo Njemačka rješavati te probleme”, kazao je.

Osim toga, napominje Karamarko, kada predsjednica Grabar-Kitarović i on isto razmišljaju, onda ju se optužuje da je pod utjecajem HDZ-ove politike, a kada misle različito onda se to tumači kao njihov sukob. Krizu treba dugoročno riješiti na njezinu izvoru, a prije toga svi zajedno trebamo pomoći svima koji su najizloženiji migrantima. To se prije svega odnosi na Tursku i Grčku.

Naglasio je kako i u zaključcima kriznog summita europskih čelnika stoji da treba ojačati nadzor nad vanjskim granicama EU-a. Zato treba ojačati koordinaciju s EU i državama primateljima i spriječiti stvaranje sabirnog centra za izbjeglice, takozvanog “hot spota” u Hrvatskoj, te organizirati neku vrstu summita zemalja pogođenih izbjegličkom krizom, radi zajedničkog rješavanja problema.

Također, postoji ideja o mješovitim hrvatsko – EU ophodnjama na vanjskim granicama EU-a, no problem je što Milanović odbija svaku pomisao na zabranu ilegalnog prijelaza, premda i EU zagovara upravo zaštitu granica, kaže Karamarko. Na upit bi li HDZ-ova Domoljubna koalicija pristala da Hrvatska bude “hot spot”, Karamarko odgovara da nijedna država to ne bi željela niti trebala biti. “Ako se to dogodi Hrvatskoj, bit će to zato što se Milanović kupao na moru i vodio predizbornu kampanju, umjesto da je odgovorno pristupio problemu, poduzimao preventivne mjere i pripremao se za val migranata, kao što su to činile ostale zemlje, poručuje Karamarko.

Agencija EU za temeljna prava još u lipnju je u svom izvješću upozoravala na pogoršavanje stanja. Milanović je još na dan kada je prvi val predvečer stigao na granicu tvrdio da je spreman, ali da situacija u Hrvatskoj nikada ne može biti kao u Srbiji i Mađarskoj. A mi ni danas, nakon deset dana, nemamo uređen sustav za prihvat i evidentiranje migranata, ali smo zato skoro započeli trgovinski rat s istočnim susjedom i svima držimo lekcije, rekao je predsjednik HDZ-a.

Motivacijski skup SDP-a u HDZ-u su opisali kao igrokaz instant domoljublja na kojemu se licemjerno mahalo hrvatskim zastavama iako su ih “ti isti” ismijavali kada su isticane na predizbornim skupovima HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje.

Na konferenciji za novinare održanoj u subotu poslijepodne međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač ocijenio je i tragikomičnim današnji prizor na konvenciji SDP-a gdje se pljeskalo “kapitulantu Milanoviću” koji je jučer “kapitulirao u trgovinskom ratu insceniranom sa Srbijom”.

Kovač i saborski zastupnik HDZ-a Željko Reiner oštrim su riječima napali politiku aktualne vlade i motivacijski skup koji je SDP održao danas u pripremi za predstojeće parlamentarne izbore. “Nakon što je jučer gospodin Milanović kapitulirao pred civiliziranom Europom i nanio štetu Hrvatskoj i Europskoj uniji, danas smo imali prigodu vidjeti igrokaz konvencije SDP-a pod krilaticom ‘Hrvatska raste’. No ono što uistinu raste jest dug Hrvatske, koji je dosegao 290 milijardi kuna, raste broj blokiranih, broj hrvatskih građana koji moraju iseliti iz zemlje trbuhom za kruhom, broj obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su se zatvorili i broj gladnih u repovima pred pučkim kuhinjama”, ustvrdio je Reiner.

Vjerojatno ova nesposobna vlada, dodao je, rastom naziva i nestanak oko 80 tisuća radnih mjesta i pad standarda građana za 10 posto tijekom njenog mandata. Složio se sa zaključkom SDP-ova skupa kako nema povratka na staro, navodeći pritom da “nema povratka za Jovanovića, Marasa, Zmajlovića, Pusić, Stazića” i da će hrvatski građani na izborima odlučiti da “za to nema povratka”.

Reiner je ustvrdio kako se u nedostatku bilo kakvog programa za izlazak Hrvatske iz krize u koju ju je ta vlada dovela, odjednom poseže za “instant domoljubljem” i “dvolično i licemjerno se na konvenciji maše hrvatskim zastavama, a donedavno su ti isti ismijavali hrvatske zastave na predizbornim skupovima naše predsjedničke kandidatkinje”. Pljeskalo se jednoj reformskoj gubitničkoj politici, demografskom i vanjskopolitičkom gubitniku, Milanoviću koji je krenuo kao nepripremljeni, lažni humanist i sada se pretvorio u ratnika koji želi sa susjedima sukobe; na kraju je kapitulirao na sramotu svoje vlade, sebe, ali u prvom redu Hrvatske, ustvrdio je Kovač.

Kazao je da se SDP sada hvali domoljubljem te upitao gdje je bila ta stranka kad je srpski ministar Vulin došao u Hrvatsku i vrijeđao hrvatski narod i državu i kad se palila hrvatska zastava na beogradskom stadionu. “Domoljubi nisu oni koji Hrvatsku gospodarski uništavaju i na vanjskopolitičkom planu diskreditiraju, domoljubi su oni koji već tri i pol godine pobjeđuju na izborima i koji će nakon pobjede na izborima Hrvatsku napokon preporoditi, spašavati gospodarska mjesta, nova stvarati, mlade ljude po mogućnosti zadržavati u zemlji i vratiti te koji će na kraju zemlju pomiriti sa susjedima i konačno integrirati u Europu”, poručio je Kovač zaključivši da je “to HDZ, to je domoljubna koalicija predvođena Tomislavom Karamarkom”.

Related Posts