Milanović u polemici s Merkel: Mi brže zatvaramo granicu od vas

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u utorak da neće doći do nikakvih oružanih sukoba na Balkanu u slučaju zatvaranja njemačke granice za priljev izbjeglica i migranata, te dodao da Hrvatska može “puno brže” zatvoriti granicu od Njemačke.

Na traženje novinara da komentira izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je izrazila bojazan da bi zatvaranje njemačke granice za izbjeglice moglo izazvati nove oružane sukobe na Balkanu, Milanović je rekao da je ona vrlo oprezna u izjavama, da uvijek ima “dvije, tri linije obrane” te da ju razumije. “Međutim, ne može Njemačka zatvoriti granicu. Hrvatska će to uvijek napraviti puno brže od Njemačke. (Neće biti) nikakvih oružanih sukoba”, rekao je Milanović u izjavi za novinare prije obilaska završene dionice Jakuševec-Velika Gorica, koja se spaja na autocestu A11 Zagreb-Sisak.

Kazao je također da više ne obavještava javnost o razgovorima sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom jer su oni postali rutina. “Mislim da ova nevolja ljudi ne bi smjela postati rutina. To bi trebalo stati. U Turskoj je (na nedjeljnim izborima) pobijedio… (predsjednik Recep Tayyip) Erdogan pa će sad vjerojatno biti malo i spremniji na razgovore i na kompromise … To je jedna geopolitička igrica preko leđa nesretnih ljudi”, rekao je Milanović.  Što se tiče izbjegličke krize, Hrvatska se pokazala iznimno organiziranom, istaknuo je. “Ja sam zadovoljan time kako smo to napravili, kako su to napravili moji suradnici, hrvatska policija, koju bivši njezini glavešine nazivaju hrvatsko milicijom – može ih biti stid.”

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je, na stranačkom skupu svoje stranke u ponedjeljak navečer, bojazan kako bi zatvaranje njemačke granice za izbjeglice moglo izazvati nove oružane sukobe na Balkanu. Kazala je da je mađarsko zatvaranje granice i preusmjeravanje izbjegličke rute preko Hrvatske i Slovenije pokazalo da “treba malo” da dođe do napetosti i sukoba. “Ne želim biti pesimist, ali to ide brže nego što mislimo. Iz svađe nastaje sukob, a iz toga se može razviti nešto što nitko ne želi”, rekla je Merkel objašnjavajući stranačkoj bazi svoju politiku otvorenosti prema izbjeglicama te prije svega zašto bi bilo pogrešno, kako to traže dijelovi njezine stranke, da Njemačka zatvori granice.

You may also like