Milanović šuti zato što iritira Most; SDP zadovoljan političkom krizom

Zanimljiva je situacija da se Zoran Milanović već dva tjedna ne pojavljuje u javnosti i izbjegava medije unatoč tome što zemlju trese duboka politička kriza. Milanovićev posljednji istup bio je 12. svibnja, kada je zbog afere konzultantica zatražio Karamarkov opoziv.

– Ne kažem da tu postoji bilo kakav element kaznene odgovornosti, pretpostavljam da ne, ali politički je to nemoguće. Prema tome, Karamarko je trebao dati ostavku. Treba izdvojiti privatno, poslovno od javnoga. Političari se bave javnim poslom, u javnom interesu i očito se priča, kad je riječ o HDZ-u, ponavlja s generacije, s koljena na koljeno. Budući da nije dao ostavku, tražit ćemo da odstupi i da mu se izglasa nepovjerenje – najavio je Milanović.

Nakon toga predsjednik SDP-a se povukao u ‘ilegalu’, međutim, čak i njegovi stranački oponenti kažu da je to “mudra odluka”, piše Jutarnji list

– On je svjestan da svojim javnim nastupima mobilizira HDZ i iritira Most. Zbog toga se maknuo u stranu i pustio vladajuću koaliciju da se obračuna između sebe bez našeg pritiska – smatra sugovornik Jutarnjeg lista.

U SDP-u su apsolutno zadovoljni već sadašnjim učinkom svojeg zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade.

“Sasvim je jasno da je ta naša inicijativa natjerala Most da se okrene protiv Karamarka i time ovu Vladu dovedu do ruba raspada. Da nismo to poslali u saborsku proceduru, Most bi i u tom slučaju negodovao zbog otkrića o poslovnim vezama Karamarkove supruge i lobista MOL-a, ali malo je vjerojatno da bi ultimativno tražili Karamarkovu ostavku. Znači da je ovaj naš prijedlog u potpunosti ispunio svrhu i prije glasovanja u njemu u Saboru. Pokazao je u kakvom je stanju parlamentarna većina”, rekao je visoki dužnosnik SDP-a za Novi list.

No, u toj se stranci još ne zalijeću u prognozama ishoda glasovanja o Karamarku u Saboru, ako se rasplet ne dogodi ranije.

“Ne možemo biti sigurni da bi svi oporbeni zastupnici bili protiv Karamarka, a kamoli cijeli Most. Puno toga utječe na ljude kod ovakvih odluka. Ali, čak i kad ne bismo uspjeli okupiti većinu za opoziv Karamarka, ne vjerujem da bi Vlada mogla opstati nakon ovakvog raskola između HDZ-a i Mosta.”

O eventualnom preslagivanju u Saboru i mogućoj suradnji s Mostom, u SDP-u se više ozbiljno ne razmišlja.

Iz jednostavnog razloga – kaže jedan član Predsjedništva SDP-a – jer bi koaliranje s Mostom bez izbora građani svakako osudili i rejting SDP-a mogao bi zbog toga samo padati, a realno je da bi preslagivanjem opet bila sazdana jedna vrlo nestabilna, nekoherentna, a također i nekonzistentna koalicija. Tko zna kako bi sve izgledalo da sad moramo surađivati s Mostom!? Građanima je dosta ovog cirkusa i oni mogu samo osuditi sve koji nastavljaju s bilo kojom vrstom matematike, kaže naš sugovornik iz vrha stranke.

Takav stav podupiru doslovce svi s kojima smo iz Predsjedništva SDP-a jučer razgovarali i Milanović će imati podršku ako na pozive Mosta na razgovore to odbije i time svjesno izazove nove izbore.

“Nama izbori odgovaraju, a i građani ih žele, kažu u SDP-u. Da je Most htio s nama rušiti Karamarka ili HDZ, valjda bi onda o tome razgovarali unaprijed, prije nego je sve ovo krenulo. Radi se o nekoj “misiji” Bože Petrova i Mosta, i realnost su novi izbori. A mi smo sigurni da ćemo nakon njih biti u prilici sastavljati novu vladu, kažu u vrhu SDP-a”, piše Novi list.

You may also like