Milanović poručio da ne mogu Most i HDZ vratiti INA-u

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izrazio je u nedjelju uvjerenje da će nakon predstojećih parlamentarnih izbora Narodna koalicija sastaviti vladu, a za uvjete Mosta za podršku za formiranje nove Vlade rekao je da u njima “nema ničega novog”.

“Velika koalicija neće biti potrebna jer je Narodna koalicija velika koalicija – Radićevog HSS-a, moderne ljevice SDP-a i narodnjačkog HNS-a. Nikada na parlamentarnim izborima do sada nismo imali tako široko i obuhvaćajuće kao sada”, rekao je Milanović u intervjuu za RTL upitan je li, poslije izbora, moguća velika koalicija SDP-a i HDZ-a.

Demantirao je spekulacije da postoje pritisci iz međunarodnih krugova kako bi se formirala velika koalicija s HDZ-om. “Ne postoje međunarodni krugovi, a i da postoje odluka o tome se donosi u Zagrebu”, rekao je.

Uvjete koje Most postavlja za suradnju , kazao je, vidio je tek na brzinu jer je u kampanji. “Isto je ono o čemu smo razgovarali 2015. godine. Tu nema ničega novog, treba samo vidjeti ima li što u neskladu s našim članstvom u EU. Idemo prvo završiti izbore pa ćemo onda vidjeti”, kazao je Milanović. Uvjete koje je Most postavio su demokratizacija hrvatskog političkog i izbornog sustav, financiranje političkog sustava, proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, izmjene ovršnog zakona, izmjene zakona o HRT-u, zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi te ukidanje poreza na tvrtku.

Milanović je ustvrdio i kako se SDP i na prošlim parlamentarnim izborima s Mostom sve dogovorio no, oni su, kazao je, na kraju otišli s HDZ-om i bivšim predsjednikom te stranke Tomislavom Karamarkom. Upitan zašto su u pregovorima s Mostom nakon prošlih izbora “puno popustili” odgovorio je kako su “to smatrali vrijednim kako bi nastavili sa započetim reformama”, a za pozitivne trendove u gospodarstvu rekao je kako su rezultat rada njegove Vlade.

Upitan zašto se protivio izručenju bivših špijuna Josipa Perkovića i Zdravka Mustača Njemačkoj koji su u toj zemlji osuđeni zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, odgovorio je kako se nije tome protivio već se protivio “nasilju nad Hrvatskom”. “Protivio sam se da izručujemo svoje građane, ma tko god oni bili pa i Udbaški ‘killeri’, koje je HDZ štitio. Miro Tuđman i njegov otac su godinama štitili Josipa Perkovića”, ustvrdio je Zoran Milanović. Naveo je i da se zalagao za to da se Perkoviću i Mustaču sudi u zemlji, ali se to nije dogodilo jer ih se, kaže, štitilo. “HDZ ih je štitio, Tuđman osobno”, kazao je.

Poručio je i da će vratiti Inu Hrvatskoj optuživši HDZ da sada šuti na činjenicu da je Mađarska, kako kaže, pravnim smicalicama zaštitila predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernandija. “HDZ šuti jer ne žele da taj čovjek, kojeg USKOK tereti za najteže kazneno djelo zajedno s bivšim HDZ-ovim predsjednikom Ivom Sanaderom, dođe pred hrvatski sud i da se nastavi priča o Ini. Vratit ću Inu hrvatskoj državi”, naglasio je.

Glupim drži i da mu netko, kako je kazao, tko je u “postao Hrvoje u 42. godini i otkrio HDZ” priča nešto o hrvatstvu. Šef SDP-a Milanović je rekao i kako su njegovi roditelji u komunizmu bili “tihi profesionalci”, a otac mu je iz Partije izašao 1983. godine.

Milanović je, upitan o najnovijoj aferi vezanoj uz hapšenje navodnog hrvatskog špijuna u Srbiji, odgovorio kako se srpska vlast ponaša kao da su osnivali EU, a ne da su sijali mržnju, rat i zločine 90-tih po Hrvatskoj. “Odem u Jasenovac i govorim o zločinima NDH, a s druge strane slušam ‘malog od Šešelja’ (Aleksandar Vučić) koji govori da su Hrvati ustaše. Dosta je”, poručio je.

You may also like

0 comments