Milanović odao počast u Teznom

Zločini koje su komunističke vlasti počinile na kraju Drugoga svjetskog rata okaljali su “pravednu borbu”, a današnja Hrvatska osuđuje sve zločine počinjene u ime bilo koje ideologije, rekli su hrvatski premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Josip Leko u petak u Teznu kraj Maribora, na mjestu masovne grobnice snaga NDH i civila pobijenih u svibnju 1945.

Dan prije i hrvatska je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović položila vijence i zapalila svijeće u Teznu, kao i u Maclju i Bleiburgu. “Ovamo sam došao samo zbog ljudi koji su ubijeni na kraju jednog rata. To je tragičan, strašan događaj koji je jednu pravednu borbu okaljao i od toga ne treba bježati niti bježim. Ovdje sam kao predsjednik hrvatske vlade i kao državnik”, rekao je Milanović novinarima pošto je položio vijenac u Teznu.

Slovenski izvori procjenjuju da je u masovnoj grobnici, bivšem tenkovskom rovu u šumi kraj Tezna bez suđenja pogubljeno od 15 do 20 tisuća vojnika i civila, većinom Hrvata. Prilikom gradnje autoceste u travnju 1999. pronađena je ta masovna grobnica i u dijelu rova dugačkome 70 metara pronađeni su ostaci 1179 žrtava koji su u srpnju te godine položeni u zajedničku kosturnicu na mariborskome gradskom groblju. “Ovakva mjesta uvijek izazivaju nelagodu, ali treba ih prihvatiti i od njih ne okretati glavu”, rekao je Milanović čija vlada smatra da je pravo mjesto za poklon žrtvama u Teznu, a ne u Bleiburgu u kojem će se u subotu održati komemoracija povodom 70. godišnjice komunističkog pokolja vojnika i civila koji s bježali iz NDH.

Prošlost se ne može promijeniti, ali zbog novih generacija treba osuditi zločine počinjene za bilo koju ideologiju, rekao je predsjednik Sabora Leko. “Prošlost imamo kakvu imamo, nažalost, i na nju ne možemo utjecati, ne možemo je promijeniti, ali na budućnost i nas i novih generacija možemo utjecati i želimo utjecati na najbolji način. Hrvatska politika i hrvatska država već su osudile sve zločine počinjene u ime bilo koje ideologije”, rekao je. “Zato smo i danas ovdje da odamo pijetet žrtvama komunističkog terora”, rekao je Leko.