Milanović: Karamarko je bahatiji čak i od mene

Premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović danas je ponovno komentirao odbijanje šefa HDZ-a Tomislava Karamarka da se sučeli s njime. “To je temelj demokratske kulture. Moja dužnost da ispadnem i budala, ako treba, da izađem pred auditorij i da me ljudi rešetaju, pa i moj suparnik – rekao je Milanović na današnjem “tweetupu” tijekom kojeg je s ministrom financija Borisom Lalovcem odgovarao na pitanja postavljena putem društvene mreže Twitter. Dodao je da je odbijanje sučeljavanja “kukavičluk”.”

“Konačno je došao netko puno bahatiji od mene” rekao je Milanović. Milanović se zauzeo protiv smanjenja broja županija rekavši da mali postotak od ukupne javne potrošnje otpada na lokalnu i regionalnu upravu. “Ne vidim potrebe da se jedan sustav koji po meni između centralne državne vlasti i klasične lokalne uprave i samouprave čini dobru sredinu, uz određene korekcije, da se nakon 20 godina razbija”, rekao je Milanović.

Rekao je da nije za pet regija, ali jest za decentralizaciju. Govoreći o Pelješkom mostu Milanović je rekao da je u BiH pokušao naći sugovornika o izgradnji koridora, što bi bila brža, jeftinija i bolja varijanta. “Samo, nemaš tamo s kime razgovarati”, rekao je Milanović. “Stvar je gotova, taj most će se graditi”, poručio je.

Milanović je rekao da su oko nas države u kojima su na vlasti populističke opcije, osim u Sloveniji, “predvidljivoj državi” i “zrelom društvu”, piše Večernji list. “Trebat će tu još dosta napora da se potpuno normaliziraju odnosi sa Srbijom, da BiH postane funkcionalna država, da Crna Gora, koja je neki dan skoro imala državni udar, postane članica NATO-a i kredibilna u pregovorima za članstvo u EU, u Mađarskoj isto vidimo da su na djelu neki procesi koje ja ne razumijem, kao da je, ne znam 1945. ili 1935. – rekao je Milanović, dodajući da su Mađari 1956. u vrijeme sovjetske intervencije “letjeli”. Nisu prelazili preko granice u bijegu od ruskih tenkova, nego su dobili krila, popili Red Bull i odletjeli u Hrvatsku ili Ameriku”, rekao je Milanović.

Milanović je također komentirao situaciju u BiH, rekavši da će sustavno pomagati tamošnje Hrvate, ali da mu njihovi glasovi nisu potrebni jer oni žive u drugoj državi. Za reviziju Daytona rekao je da je potpuno nemoguća. “To što je tad potpisano, to nije pravedno, ali je tako. I Hrvatska to ne može promijeniti, kao ni Srbija”, rekao je Milanović.

Lalovac je rekao da su na rashodovnoj strani proračuna napravljeni pomaci od 5-6 milijardi, dodajući da to vjerojatno nije dovoljno, ali su napravljeni znatni pomaci. Objasnio je i kako je kredit u švicarcima uzeo kada je 2007. godine htio kupiti stan od 60-ak kvadrata. “Vrlo brzo mi je rata skočila sa 3400 na 3700”, rekao je Lalovac.

Milanović je u jednom trenutku ironično kritizirao vlastitu stranku zbog – nedostatka mikrofona. “Živio SDP. Šta nemamo tri mikrofona?”, dobacio je Milanović. Na pitanje kako komentira činjenicu da je proglašen najzgodnijim političarem u državi odgovorio je: “Vjerojatno kao namještaljku.”

You may also like