Milanović izrazio želju da Hrvatska nastavi dalje gospodarski rasti

Predsjednik Vlade Zoran Milanović hrvatskim je građankama i građanima uputio poruku povodom Nove godine u kojoj kao glavnu glavnu novogodišnju želju navodi nastavak gospodarskog rasta Hrvatske kako bi svi građani bolje živjeli te izražava nadu da je njegova Vlada postavila “dovoljno čvrste temelje da se nered, kaos i korupcija neće moći vratiti te da napokon pripadaju nekim drugim vremenima”.

“Demokratski izborni ciklus, a pogotovo politički rasplet koji je uslijedilo nakon njega, nije nam omogućio da dovršimo svoj posao, ali smo uvjereni da će se najviši civilizacijski standardi koje smo postavili, u budućnosti ipak teško moći zaobilaziti. Nadamo se da smo postavili dovoljno čvrste temelje da se nered, kaos i korupcija neće moći vratiti te da napokon pripadaju nekim drugim vremenima. Iskreno se nadamo i da se dosegnuti demokratski standardi istinski uređene moderne države, neće dovoditi u pitanje u razdoblju pred nama. Svi kojima je povjereno upravljanje državom moraju ostati osjetljivi za probleme hrvatskih građana, briga za njih mora biti ispred i iznad svih političkih igara i nadmudrivanja. Očekujemo i tražimo da svi odgovorni nastave poštovati građane ove zemlje, da im služe i rade isključivo za njihovo dobro. Hrvatska mora nastaviti rasti za dobro njezinih građana. Mi smo pokazali da je to moguće”, stoji u poruci u kojoj je Milanović osobno i u ime Vlade svim građanima zaželio dobro zdravlje, sreću i blagostanje u novoj 2016. godini.

Milanović u poruci ocjenjuje da je 2015. bila još jedna godina velikih izazova, ali i godina u kojoj su se, ističe, “najzad potvrdila nastojanja našeg ozbiljnog i odgovornog rada. Godina pozitivnih gospodarskih pokazatelja”. “Cijelu 2015. bilježili smo pozitivna kretanja u izvozu, industrijskoj proizvodnji i turizmu, a podaci o rastu BDP-a već nekoliko kvartala zaredom nepobitno dokazuju da smo hrvatsko gospodarstvo izveli iz dugogodišnje krize. Da je iza nas godina dobrih gospodarskih vijesti nitko ne može osporiti jer Hrvatska raste. Provodeći odgovornu politiku u službi građana, preokrenuli smo trendove i taj se vidljivi napredak ne smije zaustaviti. Na tom je tragu i moja prva i glavna novogodišnja želja: da naša zemlja nastavi gospodarski rasti kako bi svi građani bolje živjeli”, stoji u premijerovoj poruci.

Smatra da je Hrvatska danas organiziranija zemlja uređenih javnih financija, a upravljanje i poslovanje transparentniji nego ikad u posljednjih 25 godina. “Gospodarski rast smo uspjeli pokrenuti i bez radikalnih mjera koje su mnogi zazivali, a koje bi sigurno brojne građane ostavile bez posla i osiromašile ih. Socijalna osjetljivost bila nam je jednako važna kao i ostvarenje gospodarskog rasta. Iako smo bili suočeni s brojnim pritiscima, nismo dopustili da nam saniranje posljedica ekonomske krize na margini ostavi brigu za građane. O tome, između ostalog, svjedoče mjere kojima smo riješili problem građana zaduženih u švicarskim francima. Odlučno smo svladavali svakovrsne otpore da bismo zadužene obitelji riješili dužničkog ropstva. Učinili smo to, jer smatramo da država mora zaštititi svoje građane koji su se, ne svojom krivnjom, našli u problemima”, piše premijer.

Navodi i da će 2015. godina ostati upamćena i kao godina krupnih promjena i na globalnome planu te ističe da je još uvijek aktualna izbjeglička kriza bila “ne samo izazov za Hrvatsku nego i prilika da pokažemo suosjećanje i ljudskost, i kao država i kao pojedinci, a da pritom ni na trenutak nismo ugrozili sigurnost hrvatskih građana i hrvatske države”. “Naše su institucije još jednom pokazale spremnost i fleksibilnost na djelu, uza svu toplinu humanosti. Predanost i požrtvovnost profesionalaca koji su nesebično i besprijekorno obavljali svoj posao, uz mnoge volontere, čini nas ponosnima i iskazujemo im zahvalnost i poštovanje. Kao zemlja koja je prošla ratne muke, nismo okrenuli leđa tuđoj nevolji. A kao punopravna članica Europske unije, borili smo se da se problemi riješe na njihovom izvorištu i niti u jednom trenutku nismo iz vida ispustili hrvatske interese”, naveo je.

Izražava i iskrenu potresenost te duboko suosjećanje sa svim žrtvama stravičnih terorističkih napada koji su se ove godine događali u zemljama Europe i svijeta. “Svijet je nesigurno mjesto, ali hrvatski su građani bili spokojni, jer smo vodili odgovornu politiku, držeći svoje službe na najvišoj mogućoj razini spremnosti. Gradili smo tolerantno i otvoreno društvo bez podjela te smo se, i u trenucima iskušenja, odlučno postavljali protiv svakog oblika nesnošljivosti pa i ksenofobnih ispada”, poručuje u novogodišnjoj poruci Milanović.

You may also like

0 comments