Milanović: HDZ-ovi birači zaslužuju boljeg od Tomislava Karamarka

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović pozvao je u četvrtak HDZ-ove birače da na nedjeljnim izborima razmisle koga će zaokružiti, poručivši im kako “zaslužuju bolje od Tomislava Karamarka”. “Pozivam i HDZ-ove birače da još jednom razmisle, da ne glasaju automatski i da shvate, ma koliko to bedasto zvučalo, glas za HDZ glas je za Tomislava Karamarka. I oni zaslužuju bolje kao hrvatski građani. To naprosto ne valja i tome treba stati na put”, rekao je Milanović ispred središnjice SDP-a, gdje se obratio mladim volonterima koji su sudjelovali u predizbornoj kampanji.

Poručio je kako su njemu i njegovim suradnicima ruke uvijek bile čiste i da će ostati čiste. U ovoj krizi migranata pokazali smo da je Hrvatska organizirana. Naš posao je bio da osiguramo vašu sigurnost, iza toga su visoke univerzalne humane vrijednosti, to nikad ne smiješ zaboraviti. SDP je hrvatska stranka, patriotska stranka, ali isto tako članica europskog pokreta koji je Europi u 20. stoljeću donio sve ono dobro i progresivno što danas ima.

Ocijenio je kako će parlamentarni izbori biti tvrdi i teški, a HDZ je optužio da “igra linijom grubih podjela, što im se sada vraća kao bumerang u glavu”. “Mislili su nas prestrašiti. Nas se nema tko bojati, osim muljatora i kriminalaca, ljudi koji misle da su iznad zakona, koji idu okolo, kao jučer ministru financija Borisu Lalovcu, u rodno selo njegova oca koje nije u Hrvatskoj, nego u susjednoj državi pa gledaju odakle su mu geni i koja su mu krvna zrnca. U takvoj emisiji gostuje predsjednik HDZ-a”, kazao je Milanović.

Time je aludirao na emisiju “Bujica”, u kojoj je pokazan prilog iz Tjentišta (BiH), rodnog sela Lalovčeva oca. Uz to, u VI. (sisačkoj) izbornoj jedinici, u kojoj je Lalovac prvi na listi SDP-ove koalicije, danas su istaknuti plakati s Lalovčevim izvodom iz matične knjige rođenih i na kojima se navodi da je Lalovac po nacionalnosti Jugoslaven. Milanović je Karamarka još jednom prozvao kako se nije usudio kandidirati u Zagrebu ni izići na javnu debatu. “On se naprosto skriva, on je u mišjoj rupi”, kazao je Milanović.

Biračima je poručio kako je “glas za HDZ glas za ljude koji se ne žele sučeliti s narodom, ne žele razgovarati s narodom i ne vide problema u tome”. “Da li to rade zbog hrvatske budućnosti ili zbog straha od vlastite prošlosti”, upitao je Milanović, ustvrdivši kako ga je u protekle četiri godine svatko mogao pitati za njegovu imovinu i kredite te za imovinu njegovih roditelja i brata. “Pokušavali su nas kompromitirati na najprljavije i najsitnije načine. Ne da nisu uspjeli, obilo im se o glavu, ušla im je voda u uši, boje se i učinit će sve. Ne dajmo da se bilo koji zakon prekrši, borimo se do kraja i izađimo kao pobjednici”, pozvao je Milanović.

Naglasio je kako na izborima traži šansu za Hrvatsku te kako 9. studenoga otvara vrata svima koji žele nastaviti započete reforme, “čiji se rezultati vide golim okom s Mjeseca”. “Ali, to nije dovoljno. Ako ovdje stanemo, nismo napravili dovoljno. Moramo ići dalje i zaustaviti ovu navalu prijetnje koja se konačno zabila tim tvrdoglavim čelom u otpor hrvatskog naroda i nacije. Ono što su mislili da će funkcioniratti opet kao 2001. nakon splitske Rive više ne funkcionira. Hrvatska je sazrela. Hrvatska je zahtjevnija, znatiželjnija i grublja prema svojim političarima, prema vlasti”, uvjeren je Milanović.

Još jednom je istaknuo kako Hrvatska raste, navodeći kako je Europska komisija danas objavila kako će rast u Hrvatskoj biti gotovo dvostruko veći od ranije procjene. “Sve ide u dobrom pravcu, ne dopustimo povratak na kaos, jer ono što se sprema je prijetnja, kaos i nekompetentnost”, zaključio je.

Uz Milanovića je bio i Boris Lalovac, koji je zahvalio volonterima koji pomažu u kampanji. “U nedjelju su vrlo važni izbori, koji odlučuju u kojem će smjeru Hrvatska ići. Svjesni ste kakvu smo zemlju preuzeli 2011., u dobokoj recesiji i krizi, korupciji i kaosu. Sve je to trebalo počistiti, srediti, vratiti u neke normalne ladice, u normalan životni tok i danas je Hrvatska potpuno drugačija i ekonomski i financijski, ali i tolerantnija, ljudskija i pametnija. Nadam se da će vam to u nedjelju kada budu izbori biti na pameti, jer Hrvatska ne može još jednom istrpjeti tu razinu korupcije”, poručio je Lalovac.

Prvi na listi koalicije Hrvatska raste za 8. izbornu jedinicu Željko Jovanović (SDP) rekao je na zadnjoj konferenciji za novinare prije nedjeljnih izbora da će dobar rezultat u toj izbornoj jedinici osigurati ukupnu pobjedu te koalicije te Zoranu Milanoviću još jedan premijerski mandat. Jovanović je rekao da ta koalicija ima program i pruža jamstvo da će nakon izbora biti još više reda i rada. “Spriječit ćemo povratak na staro, a to staro je crnilo koje nudi Domoljubna koalicija. Ona je i ovdje u Rijeci prijetila Riječanima, a ne nudi ništa”, ocijenio je Jovanović.

Predsjednik riječkoga SDP-a Vojko Obersnel rekao je da koalicija Hrvatska raste ne nudi nemoguće, nego realan pogled na budućnost. Kako je istaknuo, u prošle četiri godine zaustavljen je pad BDP-a, porastao je izvoz i povećala se industrijska proizvodnja. “Vlada je uspjela provesti reforme i povesti Hrvatsku u pravom smjeru”, rekao je, dodajući da ta koalicija nudi bolju i sigurniju budućnost “za razliku od onih koji žele vraćati Hrvatsku nekoliko desetljeća unatrag i koji prijetnjama tijekom kampanje pokazuju kako bi vladali Hrvatskom”.

You may also like