Home Energetika Milanović: Glasujte za nas, a ne kriminal INA-MOL

Milanović: Glasujte za nas, a ne kriminal INA-MOL

by Agencije

Predsjednik SDP-a i Vlade Zoran Milanović poručio je s predizbornog skupa SDP-a održanog u nedjelju u Vukovaru da Domovina nije, kako neki govore, “osam latiničnih riječi, zastava, grb, ruka na srcu, a druga u nečijem džepu” najavivši kako predizborni program SDP-a, koji bi trebao biti objavljen najvjerojatnije u posijepodnevnim satima, nudi red, rad i rast te bolju budućnost za sve građane Hrvatske. “Domovinski red, domovinski rad i domovinski rast to želim. Ili rast i stabilnost ili dolina suza. Ili vladavina prava ili hajdučija i korupcija. li mi ili oni. Biraj!”, poručio je rekavši kako Domovina nije, kako neki govore, “osam latiničnih riječi, zastava, grb, ruka na srcu, a druga u nečijem džepu. “To nije to i neće proći. No passaran!”, poručio je Milanović zapitavši koja je vlast bila narodnija od koalicijske predvođene SDP-om.

Ustvrdio je kako je i HDZ-ova vlast bila narodna ali kako nitko ne može poreći da je bila i grozna. “Obraz nismo izgubili, a hrvatsku narodnu vlast ćemo očuvati”, dodao je kazavši kako SDP baštini europske vrijednosti, a ne vrijednosti “čaršije i Balkana”. Dotaknuvši se početka mandata svoje Vlade prije četiri godine rekao je kako je tada pomalo bio i naivan jer nije mogao vjerovati da bi jedna politička stranka, jedna “falanga” bila u stanju iskazati toliku količinu mržnje. “Koji su neprijatelji time suzbijeni i koliko je radnih mjesta otvoreno?”, zapitao je aludirajući na nasilne prosvjede i razbijanje ploča s ćiličnim nazivima u Vukovaru.

Pripomenuvši kako je na skupu u Slavonskom Brodu spomenuo “cajke” pojasnio je kako su “cajke” način razmišljanja o poslu i odgovornosti. “To nije umjetnost. To su dva tona, tri riječi i puno deranja. Njihovi čelnici slušaju neke stvari koje ne bi trebali da slušaju. HDZ jednako lijenost, jednako indolentnost. ,A kada te pitaju koji program, onda ne znaš ali ne zato što ne znaš brojati do pet jer to svatko zna. Nisu oni glupi i neobrazovani. Jesu, ali ne toliko”, ustvrdio je.

Ponovio je kako se Hrvatska neće, poput Mađarske ograđivati žicom kako bi spriječila prolazak izbjeglica koji po njegovim riječima kroz Mađarsku “trče kao Usain Bolt jer su svjesni poruka koje im se šalju žicom”. “O nekim stvarima sam već govorio, o daljnjim poreznim olakšicama, ali ne neodgovornim olakšicama da s jedne strane obećavamo ogromne troškove, a s druge strane rezanje poreza linearno. Više će se operezivati kapital, a manje rad. Gledat ćemo dugoročno da PDV bude sve niži. Ali u ovom trenutku tko god obećava da će PDV linearno srezat, a onda mi kaže da će dati tisuću eura vamo, tamo taj neprosto ne govori istinu. Ja vjerujem da su hrvatski ljudi dovoljno zreli da prepoznaju blefere”, poručio je Zoran Milanović.

Najavio je i uvođenje dodatnih ovlasti za gradove s brojem stanovnika većim od 100.000 o čemu je, priznao je, bilo riječi i tijekom manadata sadašnje Vlade ali nije napravljeno. Općine bi trebale dobiti veće finacijske ovlasti ali i obveze kao i gradovi do 35.000 stanovnika. “Rekao sam ne ukidanju županija iz političkih, povjesnih i praktičnih razloga ali to ne znači da neke od ovlasti županija neće prijeći na Split, Rijeku i Osijek po uzoru na Grad Zagreb”, rekao je Milanović.

Najavio je kao bi predizborni program SDP-a trebao biti objavljen najvjerojatnije poslijepodne rekavši kako je program njegove stranke “celebralan” odnosno “malo pisan s mozgom za razliku od HDZ-ovog i vrlo je jednostavan”. Kazao je kako se njegova Vlada u protekle četiri godine “ubijala danonoćno” kako bi zemlju izvukla iz “tupe” krize i beznađa.

Na skupu koji je održan u Ružičkinoj kući pod geslom “Hrvatska raste. Nema povratka na staro”, govorio je i ministar financija Borislav Lalovac rekavši kako je gospodarski program HDZ-a, koji je kako je ustvrdio, pisan na “institutu u Prnjavoru”, u službi krupnog kapitala i banaka. “Ova Vlada Zorana Milanovića je prva Vlada koja je u 25 godina rekla stranim agentima: Ne može. Dosta je”, ustvrdio je rekavši kako za bankare ima lošu vijest, a ona glasi da će SDP na vlasti biti i naredne četiri godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić najveći dio govora posevtio je izbjegličkoj krizi rekavši kako je Hrvatska uz Estonija bila jedina zemlja EU koja je iskazala spremnost da primi i više izbjeglica od predložene kvote. “Ali nismo očekivali da će izbjeglice do Hrvatske dolaziti bez ikakve kontroleu Grčkoj i Srbiji niti da će ih na ulazu u Mađarsku dočekati žica”, kazao je poručivši kako je Hrvatska spremna i dalje iskazivati solidarnost ali “to ne rade ni u Grčkoj ni u Mađarskoj”. “Sada je potrebno spriječiti puno veću katastrofu, a to je da se vratimo na staro, da se HDZ ne vrati”, poručio je Osotjić na skupu.

Po riječima koordinatora SDP-a za V. izbornu jdinicu Zdravka Ronka, SDP je došao u Vukovar “čista obraza i čistih ruku” tražeći podršku Vukovarac za svoj program. “Tražimo to upravo na ovom svetom mjestu gdje su rane još vidljive”, kazao je rekavši kako u tišini koja je vladala u dvorani dok je govorio kao da čuje zov golubice: “Zorane, povedi nas u bolje sutra”. Govori govornika, posebice predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, često su bili prekidani povicima odobravanja okupljenih članova i simpatizera stranke praćeni mahanjem državnim i zastavama SDP-a.

Predsjednik SDP-a i Vlade Zoran Milanović izjavio je u subotu na predizbornom skupu u Osijeku da Hrvatskoj treba domovinski red, rad, mir, i domovinski rast te kako SDP i koalicijski partneri žele Hrvatsku “u kojoj će svatko imati šansu, koja raste, i koja se ne smije vraćati na staro”, jer, kazao je, “to je opasno za Hrvatsku”. Rekao je da Hrvatska nikada nije bila više osramoćena, nego prije pet godina, kada je cijeli vrh vlasti bio uhićen i optužen, a, kako tvrdi, “njihove sluge i danas su ovdje, i žele voditi Hrvatsku”.

Milanović je podsjetio da je nakon prvog kruga predsjedničkih izbora, na kojima je SDP-ov kandidat Ivo Josipović u konačnici izgubio, rekao “ili mi, ili oni”, ali, dodao je, “nije mislio da za nekoga od nas nema mjesta u Hrvatskoj, i da netko treba otići iz Hrvatske”.  To znači, ili borba za običnog čovjeka, srednji sloj i siromašne ljude, ili borba za bankare. Ili vladavina, prava, ili kaos, korupcija, i kriminal Ili INA ili MOL. Ili borba za INA-u, koja je privatizirana po zakonu, ali i opljačkana, a taj novac je netko ukrao, istaknuo je.
Osvrćući se na aktualnu izbjegličku krizu Milanović je kazao da Hrvatska vrlo lako može izgraditii ogradu prema Srbiji, jer to nije financijski niti inženjerski problem., ali da će onda uslijediti izbjeglička kriza u Srbiji, a, kako smatra, to nije rješenje.  Ova kriza pokazuje tko je čovjek, a tko je farsa, kazao je Milanović.

Obećao je da će, ako dobije izbore, u idućem mandatu ciljano smanjiti PDV na one proizvode koje Hrvatska proizdvodi u većoj mjeri, poljoprivredne i prehrambene proizvode, gdje možemo biti konkuretni, kako bi dali zamah izvozu. Hrvatska raste, nema povratka na staro, jer to je opasno za Hrvatsku, dodao je Milanović, a svojim suparnicima poželio sve najbolje, ustvrdivši da će iduće četiri godine “imati puno vremena za introspekciju i privatni život”. Ministar Financija Boris Lalovac ocijenio je kako je aktualnu Vladu prije četiri godine dočekao potpuni kaos, i nije se znalo odakle početi.

Imali smo 72 tisuće blokiranih poduzeća, preko 45 milijardi neplaćenih računa, 70 tisuća građana nije primalo plaću. To su domoljubi ostavili svojoj zemlji, kazao je Lalovac. Dodao je kako je aktualna Vlada radila strpljivo, bez prevelikih obećanja, uz brojne poticaje u gospodarstvu, i znala je da to mora dati učinka, a to se vidi u četvrtoj godini mandata. Tvrdi kako neki nezavisni stručnjaci procjenjuju da se u trećem kvartalu može očekivati gospodarski rast od 3 do tri i pol posto, i da se to ostavlja u naslijeđe budućoj Vladi Zorana Milanovića. Rekao kako je politika HDZ-a bila da “samo jedan posto bogatih može vladati ovom zemljom”. Dolazi dobro doba za građane i loše doba za bankare, “zato što će iduće četiri godine vladati SDP sa Zoranom Milanovićem”, kazao je Lalovac na SDP-ovu predizbornom skupu.

Prije četiri godine govorili smo da se tadašnja HDZ-ova Vlada maćehinski odnosi prema Slavoniji, a danas to više nije tako, jer je u četiri godine mandata ove Vlade u ovu Županiju uloženo više od pet milijardi kuna, od toga tri miliarde za poljoprivredu, rekla je zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, i dodala: “Bolji smo izbor od onih koji ne znaju tečno nabrojati do pet”.
Predizbornom skupu nazočili su predstavnici SDP-ovih koalicjskih partnera, predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tirelli te potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Related Posts