Milan Račić: Lex Agrokor je zakon za domaću publiku

Zakon o izvanrednoj upravi već je u javnosti nazvan Lex Agrokor. O tome što bi on mogao značiti u emisiji Otvoreno na HRT-u govorili su SDP-ov Peđa Grbin, ekonomski analitičar Željko Ivanković, ekonomski analitičar Milan Račić i novinar Slobodne Dalmacije Frenki Laušić.

Na pitanje je li Vlada najavila novi zakon zbog Agrokora, dobavljača ili vjerovnika novinar Slobodne Dalmacije Frenki Laušić kazao je kako je ta najava upozorenje za sve u lancu, ali kako je taj zakon nuklearno oružje. “Mislim da Vlada moli Boga da se taj zakon ne mora donijeti ili ako ga donese da ga ne mora provoditi. To bi morala biti ekstremno stručna osoba da rukovodi time, ali htjeli su poslati poruku, kao što se premijer pokazao i u slučaju Ine. Vlada želi poručiti da drži kontrolu”, zaključio je.

Ekonomski analitičar Milan Račić na to je kazao kako je zakon pisan isključivo za domaću publiku, a ne za ruske vjerovnike. “Ovaj zakon je najviše napravljen za domaću publiku, da se Vlada pokaže da je sve po kontrolom. Past će na svim razinama. Trebali biti malo strpljivi i ne očekivati previše od Vlade. Mi smo navikli da će ona sve riješiti, ali ona ovo neće riješiti”, kazao je Račić.

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin na to dodaje kako nabavljenim zakon Vlada preuzima previše rizika. “Ako je država na sebe prenijela kontrolu vlasti onda ona snosi rizik. To je neprihvatljivo. Ne samo da dobavljači to mogu tražiti već i bivši vlasnik, ako komesar donese lošu odluku svi mogu tužiti državu. Mi govorimo ovdje o sistemskom zakonu, učinku na hrvatsko gospodarstvo. Ako država u to stavi svoje prste u konačnici će i taj građanin koji kupuje u tom dućanu morati platiti štetu koja je država učinila”, kazao je Grbin.

Račić je kazao kako je u Hrvatskoj problem to što se zakoni stalno mijenjaju. “Prije godinu i nešto smo ponovno promijenili predstečajni i stečajni zakon. Sada mijenjamo zakon za strateški važne tvrtke”, kazao je. S druge strane, ističe, uopće ni ne znamo koje su to strateški važne tvrtke. “Sad ispada da je to jedna firma za jednog čovjeka. Unosimo jako puno nesigurnosti u sistem koji je ionako nesiguran. To radimo na jedan nedostojan način”, rekao je Račić.

S njim se djelomično slaže i drugi ekonomski analitičar Željko Ivanković koji se pita može li itko objasniti točnu situaciju. “Standard & Poor’s i Moody’s ne mogu. Vlada zapravo zna nešto više i to ne žele reći javnosti. Zašto? Zato jer ne žele reći ili se ne snalaze”, kazao je Ivanković.

Da nešto u Agrokoru stvarno ne funkcionira danas je potvrdio njegov vlasnik, smatra novinar Lakušić. “Danas Ivica Todorić dolazi na sastanak za koji su svi znali da postoji i tako je dokazao da postoje problemi u Agrokoru”, rekao je Laušić. Oporba pak smatra da Vlada sve svoje radnje vezane uz Agrokor taji i o njima govori tek kad one u javnost dođu nekim drugim tokovima. “Očito se događa nešto puno više nego što javnost zna i očito je da Vlada nešto pokušava prikriti. Reakcija je s ovim sistemskim zakonom potpuno pogriješena”, rekao je Grbin. SDP-ov je saborski zastupnik kazao kako je „Lex Agrokor“ zakon pisan za Ivicu Todorića. “Ovaj zakon ima ime i prezime – odnosi se isključivo na jedno društvo. To nije zakon na koji se ponaša država u normalnoj ekonomij”, rekao je Grbin.

Da zakon ne funkcionira slaže se i ekonomist Račić. Gdje je ključ problema pojasnio je Ivanković. Kazao je kako su Ivica Todorić i Agrokor najozbiljniji hrvatski privatizacijski posao, a ulaskom u Europsku uniju ta je konkurencija je zamijenila privatizaciju i tranziciju. “Konkurencija je ono što smanjuje marže. Nakon 20 i koliko godina jednog sustava, stabiliziranja i pozicioniranja u tom sustavu, dolazi do situacije da neke stvari ne fukcioniraju”, rekao je Ivanković.

Da se stvar nije dogodila preko noći rekao je i Račić. Smatra kako su sve vlade podjednako krive jer su svih ovih godine sve tolerirale kašnjenje plaćanja dobavljačima. “Ne treba se ni SDP, ni HDZ ni MOST previše iznenaditi svi su oni za to suodgovorni”, rekao je Račić. Novinar Slobodne Dalmacije na to je dodao kako nisu krive samo vlade već i cijelo društvo. “Ja mislim da je to situacija kao i sa svakim drugim problemom u Hrvatskoj. Nisu samo krive elite, već i društvo i građani. Ne treba neku vladu posebno prozivati”, rekao je Laušić.

Na kraju emisije Ivanković je kazao kako u kapitalizmu sve firme raste i ulaze u koštac da ne upadnu u zamku firmi koje vladaju državom. S druge strane, mudre države vode računa do koje je granice to funkcionalno. Laušić je zaključio da se rješenje problema moguće jedino tako da se vjerovnici i Ivica Todorić dogovore o restrukturiranju tvrtke i to u što hitnijem roku. “Ovo će predstavljati u bilo kojem scenariju jaku konsolidaciju tvrtki u sustavu Agrokoru, ovo će restrukturirati sve prehrambene tvrtke u Hrvatskoj”, rekao je Laušić. Dodao je kako će zbog toga svi morati popustiti. Todorić će morati prepustiti dio vlasništva, a vjerovnici će morati pristati da se dio njihovih potraživanja oprosti. SDP-ov Peđa Grbin za kraj je dodao da je jedini scenarij u koji se država mora uplesti onaj da omogući malim dobavljačima i radnicima da ravnomjerno pregovaraju s Agrokorom, te dodao kako SDP neće podržati najavljeni „Lex Agrokor“, prenosi HRT.

You may also like

0 comments