Milan Kučan dobio autoriziranu biografiju

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan glavni je junak upravo objavljene knjige “Prvi predsjednik”, koju je napisao Kučanov prijatelj i profesor novije povijesti na Ljubljanskom sveučilištu Božo Repe, a riječ je o autoriziranom životopisu prvog slovenskog predsjednika od stjecanja neovisnosti, nastaloj istraživanjem javnih i privatnih arhiva te u razgovorima koje je s Kučanom vodio sam autor.

Riječ je o djelu na oko 700 stranica, bogato opremljenom fotografijama, koje govori o jednom od najistaknutijih slovenskih političara zadnjih desetljeća. Knjigu je izdala nakladna kuća “Modrijan”, u pretplati stoji 40 eura, a puna joj je cijena 50 eura. Autor računa da će ona, kao i njegovi prijašnji radovi o temama iz novije slovenske povijesti, biti dobro primljena kod povjesničara i književne publike, makar priznaje da ne sadržava neka senzacionalna otkrića, nove pojedinosti ili “tajne iz Kučanova podruma”.

Repe Kučana opisuje kao profesionalnog političara koji je u vrijeme presudno za stvaranje slovenske države bio sposoban slušati bilo svog naroda s jedne strane, te na drugoj smirivati političke napetosti što ih je prvih godina višestranačja izazivala njegova kohabitacija s desnicom. Kučanova dijaloška narav, tumači Repe, proizišla je iz sredine gdje je rođen, u Prekmurju gdje se održao mali protestantski ‘otok’ i gdje živi mađarska manjina.  S druge strane, njegov velik oprez u prosuđivanju razvoja političkih procesa proizlazi iz njegova iskustva u frakcijskim odmjeravanjima u slovenskom Savezu komunista 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, dok se uspinjao prema najvišim funkcijama, što ga je sve formatiralo kao čovjeka i političara. “Kučan je odrastao u etnički i religijski multikulturalnoj sredini. Temeljne vrijednosti stekao je protestantsko-komunističkoj obitelji, a na prvo mjesto uvijek je stavljao rad”, navodi u uvodu knjige Repe, te dodaje kako je Kučan karijeru počeo graditi u okviru slovenske partije još 60-ih godina, kad je svaka neoprezno izrečena javna riječ mogla zaustaviti napredovanje.

“I sam je u javnosti i na sastancima znao koristiti tvrde izraze konzervativne struje, ali je u cjelini bio čovjek konsenzusa. Zato je u 80-im godinama postao tako prihvatljiv i starijoj generaciji, proizašloj iz predratnog revolucionarnog pokreta i mlađim generacijama koje su željele promjene”, tumači Repe razloge nesumnjiva Kučanova uspjeha i nakon promjena 90-ih, koje su Sloveniji donijele demokratizaciju i samostalnost. U vrijeme osamostaljenja Kučan je nominalno bio samo predsjednik predsjedništva Slovenije, ali je preuzeo vodeću ulogu u promjenama, uz nekomunističku koalicijsku vladu Demosa.

Nakon toga je  1992. i 1997. godine uvjerljivo i u prvom krugu dva puta pobijedio Demosove protukandidate na izborima za predsjednika države. Mjesto prvog predsjednika zadržao je do 2002., kad je otišao u političku mirovinu, makar i danas pojedini političari s desnice tvrde kako je  Kučan i dalje “gospodar iz sjene” koji upravlja koncima na lijevoj političkoj sceni.

You may also like