Milan Bandić: Naš je program kompatibilan SSSH-u

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel i predsjednik stranke “Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti” Milan Bandić u ime koalicije okupljene oko nje nakon razgovora održanoga u srijedu u toj sindikalnoj središnjici istaknuli su kako postoji velika kompatibilnost njihovih programa.

Novosel je izrazio zadovoljstvo što se, kako je rekao, za razliku od prijašnja dva razgovora koje je vodio s predstavnicima stranaka, na današnjem mogao čuti i način kako će se pojedini programi provesti. Napomenuo je kako stranke u predizbornoj kampanji imaju slične obećavajuće programe, no vrlo je važno kako će se programi, mjere i reforme provesti, jer provedba obično zapinje.

Naša je zadaća da u okviru naše platforme “Za Hrvatsku zadovoljnih ljudi” nametnemo u predizbornoj kampanji teme koje najviše muče hrvatske radnike, iako su važni i problemi migranata i izbjeglica, lokalne samouprave i drugi, istaknuo je Novosel. Ključni zahtjevi koji proizlaze iz naše platforme su reindustrijalizacija zemlje, iskorjenjivanje neisplate plaća, povećanje minimalne plaće na 3100 kuna netto, uređivanje mirovinskoga i zdravstvenog fonda te povećanje mogućnosti kolektivnih ugovora i participacija radničkih predstavnika. U tim smo zahtjevima naišli na veliko razumijevanje i kompatibilnost programa Stranke rada i solidarnosti. Stoga očekujemo da će, uđe li u Hrvatski sabor i u buduću vladu provoditi svoj program, kazao je Novosel. “Spremni smo biti vrlo kvalitetni socijalni partneri i preuzeti dio odgovornosti, ali i biti nositelji svih oblika sindikalnih akcija, ako se programi ne budu provodili, a obećanja ostanu mrtvo slovo na papiru”, poručio je Novosel.

Bandić je rekao kako su se ciljevi i program Stranke rada i solidarnosti i deset stranaka uključenih u koaliciju, s onima SSSH pokazali kompatibilni u više od 90 posto. Pet temeljnih ciljeva gospodarskoga programa autora vodećega hrvatskog makroekonomista i predsjednika stranke Val Ljube Jurčića, članice koalicije, su povećanje domaće proizvodnje i zaposlenosti, izvoza, plaća i mirovina i smanjenje duga. Pokazali smo u Zagrebu, koji je 35 posto Hrvatske i ima drugi najveći proračun u zemlji, da znamo raditi, imamo reference i djela i nudimo zalog europskog Zagreba za europsku Hrvatsku, naglasio je Bandić.

Predsjednik stranke Val Ljubo Jurčić rekao je kako su sindikalni zahtjevi za povećanjem minimalne plaće i isplatom plaća ugrađeni u njihove stranačke politike te da je ono što se sada ne ostvaruje ugrađeno u reforme koje će provesti kada dođu na vlast.

You may also like

0 comments