Milan A. Račić: Transpacifički sporazum iznimno je važan za Europsku uniju

Dvanaest zemalja Pacifičkog prstena postiglo je u ponedjeljak dogovor o trgovinskom sporazumu kojim će se ukinuti najveći dio poreza na trgovinu i ulaganja, objavila je Bijela kuća. Bila je to prigoda za komentar upitati Milana A. Račića, kolumnista Večernjeg lista i glavni izvršni direktor tvrtke Indium, tvrtke specijalizirane za strateško poslovno savjetovanje, koji je izvrstan poznavatelj problematike međunarodnih trgovinskih dogovora.

“Transpacifički sporazum je iznimno važan za dvanaest zemalja koji su se o njemu dogovorili, za međunarodnu ekonomiju generalno, ali i za Europsku uniju. Naime, živimo u kompleksnom razdoblju povijesti gdje izgleda kao da se zemlje sve više moraju zatvoriti – zato je vrlo bitno da smo dobili sjajan primjer otvaranja prema konkurenciji, efikasnosti i razvoju. Nije ovo samo američki projekt, tu je i Kanada, koja je relativno mala ekonomija, ali koja ima najduže i najšire iskustvo sa slobodnom trgovinom sa Amerikom – i traži još. Transpacifički sporazum će također biti instrumentalan u usmjeravanju kineske ekonomije u okvire koji su bliže ekonomijama na zapadu – što je dugoročno dobro za radnike, za okoliš, za ovih dvanaest zemalja, ali i Kinu. No, kao Europljanina ovo me brine – dok mi spavamo i razmišljamo koliko smo superiorni – Amerika i Azija rade na stvaranju budućnosti, bez nas”, komentirao je Račić.

Podsjetimo, pregovori o transpacifičkom partnerstvu trajali su šest godina, a konačni dogovor postignut je u Atlanti, objavio je američki predsjednik Barack Obama. Pred vođom najsnažnije svjetske ekonomije je izazov prihvaćanja toga sporazuma u Kongresu. “Ovo partnerstvo izjednačava u pravima naše poljoprivrednike, rančere I proizvođače, ukidajući više od 18.000 poreza koje razne zemlje određuju za naše proizvode.” Uz SAD strane sporazuma su i Australija, Brunej, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam. Za Obamu je trgovinski sporazum prioritetan u naporima za jačanje američkog utjecaja u Aziji.

You may also like