Home Hrvatska Mikulić: HDZ-ov kandidat je samo Drago Prgomet

Mikulić: HDZ-ov kandidat je samo Drago Prgomet

by Energypress.net

HDZ ima jednog jedinog kandidata za gradonačelnika Zagreba – profesora Dragu Prgometa, poručio je u utorak predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, odgovarajući na opaske nezavisne kandidatkinje za gradonačelnicu Sandre Švaljek da HDZ ima tri kandidata za gradonačelnika – Milana Bandića, Dragu Prgometa i Brunu Esih.

“Hrvatska demokratska zajednica ima jednog jedinog kandidata i to je profesor Drago Prgomet, koji je kao kandidat izabran na Gradskoj organizaciji. Prema tome, mi vjerujemo u pobjedu profesora Prgometa. Nakon pet godina rada Gradske organizacije, ozbiljnog rada na terenu, očekujemo odličan rezultat u Gradu Zagrebu”, izjavio je Mikulić novinarima u stanci sjednice Gradske skupštine.

Upitan za komentar rezultata anketa po kojima je Bruna Esih ispred Prgometa, kazao je da HDZ-u ankete nikada nisu bile sklone, već je za njegovu stranku glavna anketa 21. svibnja, dan kada se održavaju lokalni izbori, “a onda će svi zajedno vidjeti koji su rezultati”.

Naglasio je da će HDZ u Zagrebu samostalno izaći na lokalne izbore za gradonačelnika, Gradsku skupštinu, vijeća gradskih četvrti i mjesne odbore.

Na upit hoće li HDZ nastaviti suradnju s Milanom Bandićem u Gradskoj skupštini, Mikulić je rekao da su izbori 21. svibnja i tada će vidjeti koji je rezultat. “Svi oni potencijalno koji će se uklopiti u naše programe, koji su na tragu onoga što zastupa HDZ, oni su potencijalni partneri, jer nama je interes prije svega ne isključivo samo stranački, nego nam je interes Zagrepčanki i Zagrepčana iznad svega. Prema tome, to je ključ cijele priče”, poručio je.

Podsjetio je da je HDZ u Skupštini, prema svojim procjenama, podržao odluke koje je smatrao kvalitetnima, za manje kvalitetne je tražio da se ‘skinu’ ili dopune, a na pitanje kako tumači medisjek napise da je u Skupštini dva mjeseca prije izbora raspisan natječaj za zapošljavanje, koji je možda namješten, odgovorio je da se radi o javnom natječaju.

“To je temeljem Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj, odnosno regionalnoj samoupravi. Stručna služba Skupštine raspisuje natječaj temeljem Plana prijema. Plan prijema za cijelu Gradsku upravu odobrava gradonačelnik grada Zagreba. Temeljem Pravilnika se ljudi po natječaju raspoređuju na radna mjesta. Odluku, odnosno Pravilnik o rasporedu na radna mjesta je donio Odbor za Statut Gradske skupštine”, istaknuo je Mikulić.

Bruna Esih više nije članica udruge Hrvatski križni put

Udruga Hrvatski križni put (HKP) izvijestila je u utorak da je njezina bivša predsjednica Bruna Esih, na zahtjev Upravnog odbora HKP-a, podnijela ostavku na članstvo u udruzi koja ne želi da ju se povezuje s političkim aktivnostima Esih, nezavisne kandidatkinje za zagrebačku gradonačelnicu, dok Esih u izjavi Hini ocjenjuje kako se radi o napadima zbog njezine gradonačelničke kandidature.

HKP je odlučio objaviti priopćenje, kako je naveo, ponukan medijskim izvješćima i analizama u proteklih nekoliko dana koji Hrvatski križni put višekratno dovode u vezu s političkom aktivnošću Esih, iako se udruga ne bavi politikom ili stranačkom aktivnošću, pa se njezini članovi ne smiju pozivati na udrugu tijekom svojih političkih ili stranačkih aktivnosti.

HKP navodi da je Esih obustavila svoje aktivnosti u udruzi još početkom rujna prošle godine, nakon što je započela predizbornu kampanju za parlamentarne izbore, a 15. listopada podnijela je ostavku na dužnost predsjednice HKP-a nakon što je izabrana za zastupnicu u Saboru.

Unatoč tome, u hrvatskim medijima nastavilo se povezivati njezino ime i političku aktivnost s HKP-om, što udrugu dovodi u nezavidan položaj sa stajališta statutarnih i društveno-programskih određenja i ciljeva, pa čak i propisanih zakonskih okvira djelovanja. “S obzirom da gospođa Bruna Esih nije smatrala potrebnim javno se ograditi od medijskih povezivanja njezina imena i političke aktivnosti s imenom i djelatnošću udruge, članovi Upravnog odbora HKP-a jednoglasno su odlučili od nje zatražiti podnošenje ostavke na članstvo u udruzi, što je ona učinila 14. ožujka”, stoji u priopćenju.

Esih ne vidi razloga da se ograđuje od HKP-a

Esih u izjavi Hini ističe kako je ključno, što se vidi i iz samog priopćenja, da je ona obustavila svoje aktivnosti još 15. listopada, otkad HKP nije spomenula niti se na njega pozivala. “Ako je to činio pojedinac, neki novinar, pozivajući se na moje stare izjave kad sam bila predsjednicom udruge, ne mogu u to ulaziti niti na to mogu utjecati”, kaže Esih.

Ona ne vidi razloga da se uz to, što je dala ostavku na mjesto predsjednice, javno ograđuje od udruge koju je, dok je bila njezina predsjednica, vodila profesionalno i na ispravan i iskren način. Esih je kao neovisna zastupnica i članica Kluba zastupnika HDZ-a najavila kandidaturu za zagrebačku gradonačelnicu, iako je HDZ za svog kandidata istaknuo Dragu Prgometa.

Za priopćenje HKP, ali i pisanje Nacionala u kojem ju je politički tajnik udruge Božo Vukušić optužio da namjerava zlorabiti ime udruge za osobne političke probitke, Esih kaže kako je “apsolutno spremna na sve vrste podvala” pa je one neće poljuljati, a još manje zaustaviti u njezinom cilju i gradonačelničkoj kandidaturi. “Očekujem i dalje napade, moguće još i gore. Mogu reći da ću ići dalje vođena srcem, ispravnim namjerama i apsolutno dostojanstveno”, rekla je Esih.

Nije željela reći otkud dolaze te podvale. “To ne mogu znati niti se time želim baviti, ali očekivano je s obzirom da moja kandidatura očito mnogima predstavlja i ono što ja ne znam da predstavlja”, poručuje Esih.

Related Posts