Mike Pompeo u psjetu Saudijskoj Arabiji

Američki državni tajnik Mike Pompeo sastao se u utorak sa saudijskim kraljem Salmanom kako bi razgovarali o nestanku saudijskog novinara Jamala Khashoggija dok se turska policija priprema na pretragu rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu u sklopu proširenja istrage.
Khashoggi, kritičar saudijskih vlasti, posebice prijestolonasljednika Mohamada bin Salmana, lani je iselio u Sjedinjene Države zbog straha od uhićenja nakon što je kritizirao neke odluke bin Salmana i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu. Nestao je nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada, a tamo je došao kako bi izvadio dokumente za vjenčanje. Turski dužnosnici vjeruju da je tamo ubijen i da je njegovo tijelo uklonjeno, što Saudijci snažno odbacuju.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je poslao Pompea u Rijad u jeku zategnutih odnosa s tom ključnom saveznicom, u ponedjeljak je rekao kako je moguće da su odgovorni “odmetnuti ubojice”. Nakon razgovora sa Salmanom, Pompeo se sastao i s ministrom vanjskih poslova Abdelom al-Džubeirom, kao i prijestolonasljednikom. Nakon toga će vjerojatno otputovati u Tursku.

Državni tajnik na sastanku s al-Džubeirom izrazio je zabrinutost zbog nestanka disidentskog saudijskog novinara, te je zavalio kralju Salmanu za njegovu odlučnost u provođenju istrage, objavio je State Department. “Državni tajnik ponovio je američke strahove oko nestanka Jamala Khashoggija” na sastanku sa saudijskim šefom diplomacije, rekla je u priopćenju glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

Ona je nakon sastanka Pompea i Džubeira rekla da su se oni složili o “važnosti produbljene i transparentne istrage” koja bi bila provedena u razumnom roku. Pompeu je princ prijestolonasljednik rekao da je Saudijska Arabija “snažna i dugogodišnja saveznica” Sjedinjenih Država.

Turski istražitelji kažu da će pretražiti i rezidenciju saudijskog veleposlanika i vozila

Tijekom noći turski su istražitelji prvi put ušli u saudijski konzulat u Istanbulu i pretraživali su ga devet sati, rekli su Reutersovi očevici. Ministar vanjskih poslova Mehmet Cavusoglu kazao je na konferenciji za novinare u Ankari da će policija ponovno pretražiti konzulat u utorak kao i konzulovu rezidenciju koja bi, po ranijim izvješćima turske televizije, mogla biti povezana s Khashoggijevim nestankom. Pretražit će se i vozila.

Cavusoglu je rekao i da očekuje Pompea u Turskoj nakon Saudijske Arabije, te da će on donijeti više informacija. Turski predsjednik Tayyip Erdogan iznio je mogućnost u razgovoru s novinarima u parlamentu da su dijelovi konzulata prebojani. “Istraga provjerava mnoge stvari kao što su toksični materijali i oni materijali koji se uklanjaju tako da ih se preboja”, kazao je.

Tijekom prvotne pretrage konzulata CNN je izvijestio u ponedjeljak da se Saudijska Arabija sprema priznati da je Khashoggi ubijen tijekom ispitivanja koje je pošlo po zlu, nakon što je dva tjedna nijekala bilo kakvu upletenost u njegov nestanak. Međutim, Cavusoglu je kazao da dosad nema nikakvog priznanja. Turske vlasti kažu da imaju audio snimku koja pokazuje da je Khashoggi ubijen u konzulatu.

Desetak turskih istražitelja napustilo je konzulat nešto prije 5 sati ujutro po lokalnom vremenu, a turski tužitelj je otišao oko sat, sat i pol kasnije, rekli su očevici. Forenzičari su uzeli uzorke tla kao i metalna vrata. “Turski istražitelji izvršili su pretrage u konzulatu i uzeli stvari koje su smatrali potrebnima”, rekao je jedan visoki turski dužnosnik priznajući da je teško prikupiti dokaze 13 dana nakon navodnog incidenta.

You may also like