Mike Pompeo krenuo na prvu međunarodnu turneju

 Tek što je potvrđen na novu dužnost, novi američki državni tajnik Mike Pompeo, dosadašnji direktor CIA-e, otputovao je na sastanak NATO-a u Bruxellesu u petak, nakon čega ga očekuje turneja po Saudijskoj Arabiji, Izraelu i Jordanu.
Pompeo će se odmah baciti na rješavanje dvaju vrućih pitanja – budućnosti međunarodnog sporazuma s Iranom o njegovu nuklearnom sporazumu i Sjeverne Koreje, s čijim se čelnikom nedavno sastao.

Pompeo je u četvrtak dobio potvrdu Senata nakon čega je prisegnuo pred sucem Vrhovnog suda.

U petak ga u Bruxellesu očekuje sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a. Potom će otputovati u Saudijsku Arabiju, Izrael i Jordan.

Pompeo (54), bivši vojni časnik i republikanski kongresnik, bio je na čelu CIA-e od siječnja 2017. Smatra ga se odanim Trumpovim kadrom i jastrebom.

Već je jako angažiran u diplomaciji. Trump ga je prije tri tjedna poslao u Sjevernu Koreju na sastanak s Kim Jong Unom, pred summit s njime posvećen sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Na petosatnom saslušanju u Kongresu 12. travnja, kazao je da je “rat uvijek i da mora uvijek biti posljednja solucija”. Pompeo je zamijenio Rexa Tillersona, smijenjenog naglo u ožujku, koji Trumpu nikada nije bio simpatičan. Pompeo je završio vojnu akademiju West Point i pravo na Harvardu.

Američki ministar obrane Jim Mattis rekao je u četvrtak da bi SAD “vjerojatno zažalio” kada ne bi zadržao vojne snage u Siriji kako bi se osiguralo da se ponovno ne pojave militanti Islamske države, što je novi znak da potpuno američko povlačenje nije vjerojatno.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da želi povući američke vojnike iz Sirije relativno uskoro, ali i istodobno izrazio želju da ostavi “snažan i trajan trag”

Mattis nije jasno kazao koliko dugo će američki vojnici ostati u Siriji niti nagovijestio budući broj vojnika, ističući postojeću misiju obuke lokalnih snaga za borbu protiv Islamske države.

“Moramo oformiti lokalne snage koje mogu izdržati pritisak svakog pokušaja Islamske države da se oporavi”, rekao je na saslušanju pred senatskim Odborom za oružane snage.

Na pitanje bi li bilo riskantno da lokalne snage ostanu same, bez američkih, odgovorio je: “Uvjeren sam da bismo to vjerojatno zažalili.”

Mattis je kazao da očekuje “re-energizirani” napor Islamske države u istočnoj Siriji u danima koji dolaze.

You may also like