Mihalinec nije zadovoljan, u prorčunu treba imati novca za pravende plaće

Počeli su pregovori Vlade i sindikata o realizaciji sporazuma iz 2009. prema kojem bi, nakon uzastopnog rasta BDP-a, službenicima trebale porasti i plaće i to za šest posto. Prvim sastankom svi su zadovoljni, premda je on ponajviše bio upoznavanje s početnim stajalištima dviju strana.

U ime vlade, sa sindikatima, podsjetimo, pregovara njezin potpredsjednik Božo Petrov. Za povećanje plaća od 6 posto u ovogodišnjem proračunu nisu osigurani novci. Komentirajući jučerašnji sastanak Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika rekao je kako je važna činjenica da vlada nije osporila da ta obveza postoji te da će se kroz protokol utvrditi kako izrealizirati taj sporazum. Svjesni smo da novac nije planiran u proračunu, ali moramo pregovorima dati šansu. Želimo ralizaciju sporazuma, pitanje je samo u kojem vremenu, rekao je Pleša.

Za predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimira Mihalineca pitanje 6 posto povišice nije ključno pitanje. Ovaj sporazum je politika plaća za dostizanje pravedne i ciljane cijene rada u javnim službama. To smo predstavili Vladi jučer te zatražili da se krene u prave reformske mjere, mjere za koje se ova vlada zalaže, rekao je Mihalinec. Istaknuo je da cilj reformi ne može biti otpuštanje ljudi. Reforma mora značiti poboljšanje usluga za građane, a to sigurno nećemo postići smanjivanjem plaća i otpuštanjem. Kresanje, rezanje je neoliberalna mantra koja je u Hrvatskoj uzela maha, naglasio je Mihalinec za HRT.

Pomoćnik ministrice rada i mirovinskoga sustava Nade Šikić, Mario Bebić smatra da su ciljevi Vlade i sindikata gotovo identični. Prema njegovom mišljenju pitanje otpuštanja i smanjivanja plaća je potpuno deplasirano. Cilj je ujednačiti cijenu rada i promovirati učinkovitost i mjerenje učinkovitosti, naglasio je Bebić. Sindikalisti očekuju da će se neka pitanja riješiti u ovoj godini rebalansom proračuna.

You may also like