Mihail Hodorkovski kaže kako je Putin bez novaca “goli car”, ali i kako će njegov odlazak biti mučan i opasan

Bivši ruski tajkun Mihail Hodorkovski upozorio je predsjednika Vladimira Putina u četvrtak da je gospodar Kremlja “goli car” koji vlada gospodarstvom koje će nastaviti slabjeti i konačno izazvati borbu između protivničkih klanova u Moskvi, prenosi Narod.hr

“Putin s praznom riznicom nije moćni vođa: On je goli car”, rekao je publici u Londonu Hodorkovski, nekoć najbogatiji čovjek u Rusiji koji je uhićen 2003. nakon što se sukobio s Putinom da bi bio oslobođen 2013. Hodorkovski, koji je nekad kontrolirao najveću rusku naftnu kompaniju YUKOS, je rekao da će rusko gospodarstvo nastaviti slabjeti te da će njegova slabost na kraju potaknuti borbe između moćnih klanova koji vladaju Rusijom. U poruci koja će vjerojatno razgnjeviti 62-godišnjeg šefa Kremlja bivši je tajkun isto tako pozvao Zapad da gradi veze s ruskim oporbenim skupinama u očekivanju kraja Putinove ere.“Sutra kada se promijeni režim morat ćete graditi odnose i imat ćete vrlo malo vremena”, rekao je Hodorkovski (51). “Znam što govorim jer sam svjedočio dvama revolucijama u Rusiji”.

Hodorkovski, koji je nekad kontrolirao YUKOS i Menatep grupu, osuđen je za utaju poreza i prijevaru na suđenju u Moskvi za koje je rekao da su ga potaknuli neprijatelji koji su željeli raskomadati njegovu tvrtku. On cijelo vrijeme niječe optužbe. YUKOS je bačen na koljena ogromnim zahtjevom za retroaktivnim plaćanjem poreza nakon čega je glavna proizvodna sibirska naftna jedinica prodana državi da bi je kasnije kupile državne tvrtke.

Hodorkovskog je Putin pomilovao 2013. nakon čega je napustio Rusiju. On je rekao da je Putin u sumraku svoje moći ali i upozorio da završetak Putinova predsjednikovanja koje je započelo posljednjega dana 1999. može biti mučno i opasno kako za Zapad tako i za Rusiju. “Rusija će morati dugo stajati u agoniji kraj kreveta bolesnog cara. Bit će to mučno za stanovništvo, a opasno za Zapad”, rekao je Hodorkovski.

Sukladno tomu, kako donosi Narod.hr, američki obavještajni ravnatelj James Clapper je ocijenio u četvrtak da Rusija želi koridor u Ukrajini do Krima uključujući možda i Mariupolj, stratešku luku na Azovskom moru, koju bi proruski pobunjenici mogli napasti u proljeće.

“Ne mislimo da ruski predsjednik Vladimri Putin želi zauzeti cijelu Ukrajinu”, ocijenio je Clapper pred senatskim odborom za oružane snage. “On želi cjelinu sastavljenu od dvije pokrajine na istoku Ukrajine, koju bi sačinjavao jedan koridor prema Krimu i možda jedna luka, preciznije Mariupolj”, rekao je Clapper. Mnogi u Ukrajini strahuju da će Mariupolj, posljednji veliki grad na istoku zemlje pod kontrolom Kijeva, biti slijedeća meta proruskih separatista, koje Washington optužuje da ih podržava Moskva. Oni su prošlog tjedan zauzeli strateški grad Debaljceve.

Ali obavještajni ravnatelj je rekao da ne predviđa skori napad na tu luku, nedaleko ruske granice. On je ocijenio da će proruski separatisti za napad pričekati proljeće. Clapper je rekao da je osobno skloniji da Sjedinjene Države Ukrajini dostave oružje, naglasivši da se radi o osobnom stajalištu, a ne stajalištu američkih obavještajnih službi. Clapper je priznao da bi dostava američkog oružja mogla pridonijeti eskalaciji sukoba. Bijela kuća još nije donijela odluku o prikladnosti isporuke oružja Ukrajini. Za sada su SAD Ukrajini isporučile samo vojnu opremu, poput aparata za noćno promatranje i radio opremu.

You may also like