Migrantska kriza u Europi se i dalje ne stišava

Stvaranja zatvorenih enklava za muslimanske izbjeglice i moguće islamizacije Europe ne treba se bojati ako kršćani budu živo svjedočili svoju vjeru i ako se prihvati prijedlog pape Franje o tome kako izbjeglice druge vjere ravnomjerno rasporediti, kazao je u razgovoru za multimedijalni portal “nova24.tv.si” ljubljanski nadbiskup i metropolit Stanislav Zore.

Na pitanje treba li se bojati islamizacije Europe, na što je nedavno javno upozorio biskup Murske Sobote Peter Štumpf, te kako se suočiti s velikim izbjegličkim valom koji preplavljuje Europu, Zore je kazao da je strah neopravdan ako kršćani prodube i počnu svjedočiti svoju vjeru te ako se prihvati prijedlog pape Franje o tome kako riješiti izbjegličku problematiku u Europi. “Ako sve migrante smjeste u zatvorene zone, dobit ćemo samo nove islamske enklave u Europi, kojih je već dosta. No, ako ih budemo znali nekako rasporediti, primjerice onako kako je predložio Papa, da po jedna župa ili općina primi jednu takvu obitelj, onda će se otvoriti mogućnost njihove integracije”, kazao je ljubljanski nadbiskup.

On je ocijenio da migrantsko-izbjegličko pitanje ima i humanitarni i sigurnosni aspekt te da je najvažnije da bude riješeno u zemljama odakle migranti dolaze. To, po ocjeni ljubljanskog nadbiskupa, ide sporo jer se velike sile, koje su za stanje i sukobe u tim regijama odgovorne, ne mogu dogovoriti kako postići mir. Ne treba gurati glavu u pijesak pred pitanjem koje predstavlja i sigurnosni izazov, a stvar je potrebno zaustaviti tamo gdje je izvorište sve krize, odreći se sebičnosti i poraditi na uspostavi mira, kazao je ljubljanski nadbiskup i metropolit Stanislav Zore u razgovoru za portal blizak konzervativnoj političkoj oporbi.

U Sloveniju je do danas u 6 sati ujutro po službenim podacima policije ušlo ukupno 148.316 migranata, u zemlji ih je u prihvatnim centima trenutno oko šest tisuća, a ujutro i popodne očekuje se njihovo prebacivanje u Austriju u suradnji sa susjednom državom koja ih je i do sada primala bez većih ograničenja. U jutarnjim je satima u dva vlaka u Dobovu stiglo oko dvije tisuće izbjeglica i migranata. U prostorijama nekadašnje ljevaonice u tom mjestu smješteno ih je ukupno 1686, dok su ostali u prihvatnim centrima u Šentilju i Gornjoj Radgoni. Slovenska policija očekuje da će Austrija i danas nastaviti s prihvatom izbjeglica i migranata preko Šentilja i Jesenica, kao i ranijih dana.

Mediji danas ne iznose nove pojedinosti o neslužbenoj informaciji da je slovenska vlada navodno kupila velike količine žičane ograde za zaštitu dijelova “zelene” schengenske granice prema Hrvatskoj ako bi priljev migranata postao prevelik ili nekontroliran, ali ta jučerašnja informacija službeno nije demantirana. Slovenski dužnosnici i jučer su kao i prethodnih dana službeno izražavali zadovoljstvo boljom komunikacijom s hrvatskim vlastima o dolasku i prihvatu izbjeglica i migranata, što je ranije bio predmet prijepora među državama, a i suradnjom s Austrijom koja unatoč nedostatnim prihvatnim kapacitetima migrante i dalje prima i upućuje prema Njemačkoj.

Na zahtjev opozicije desnog centra koja zahtijeva strože mjere u obrani južne granice za slučaj da vrata migrantima u Njemačkoj postanu zatvorena, popodne će u parlamentu o izbjegličko-migrantskoj tematici govoriti predsjednik države i zapovjednik oružanih snaga Borut Pahor. Nakon toga će o toj temi biti održana osmosatna rasprava, ni nije poznato hoće li uslijediti kakvi zaključci.

Premijer Miro Cerar u više je navrata zahtjeve oporbenih stranaka, posebno stranke bivšeg premijera Janeza Jnaše, da se u parlamentu otvoreno govori o zatvaranju granice s Hrvatskom i postavljanju žičane ograde po uzoru na Mađarsku nazvao kontraproduktivnim i štetnim u trenutku kad zemlja o tom pitanju treba punu suradnju s Europskom unijom i političko jedinstvo u državi.

Dvoje djece migranata utopilo se u noći sa srijede na četvrtak blizu grčkog otoka Kosa, dok su se na Lezbosu održavali prosvjedi protiv niza takvih dramatičnih događaja u sklopu posjeta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i predsjednika europskog parlamenta Martina Schulza. Dvoje djece utopilo se nakon brodoloma čamca koji je krenuo iz Turske, gdje su se ukrcali s obiteljima, 250 metara od sjeverne obale Kosa, u Egejskom moru, tijekom noći, objavila je lučka policija. Posmrtni ostaci jednog djeteta pronađeni su dok se tijelo drugog, dječaka od šest godina, i dalje traži.

Kao jedna od 14 osoba spašenih u brodolomu, dječakov otac kazao je spasiocima da ga nije uspio spasiti od utapanja te je ostavio tijelo kako bi pomogao drugim putnicima. Sjevernije na otoku Lezbosu, glavnom ulazu migranata u Europu, prosvjednici su se bunili tijekom jutra protiv europske politike spram izbjeglica, i pozvali na promjenu politike kako bi se zajamčila sigurnost migranata.

You may also like