Migrantska kriza traje dalje, u svakoj zemlji drugačije reakcije

Norveška je u subotu objavila da na zahtjev Moskve “privremeno” prekida sporno vraćanje migranata u Rusiju na arktičkom području. Norveška policija je u utorak autobusom prevezla 13 migranata na ruski teritorij na temelju nedavne odluke da se osobe koje su legalno boravile u Rusiji onamo vraća po hitnom postupku, ne proučavajući njihov zahtjev za azil.

Oslo je zbog ovakve prakse dobio kritike nevladinih organizacija i UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice (UNHCR) koji su izrazili zabrinutost da bi te osobe na ruskoj strani mogle biti prepuštene same sebi na polarnoj temperaturi ili poslije dobiti izgon u rizične zemlje. Desna vlada, u kojoj sudjeluje populistička protuuseljenička stranka, branila se rekavši da je Rusija “sigurna” zemlja. “Rusko ministarstvo vanjskih poslova stupilo je jučer (petak) u vezu s norveškim vlastima u vezi s vraćanjem tražitelja azila peko Storskog”, graničnog prijelaza između Norveške i Rusije na krajnjem sjeveru, priopćila je norveška diplomacija. “Do drukčije odluke, neće biti novih vraćanja preko Storskog. Ruske pogranične vlasti žele bolju koordinaciju za te povratke”, dodala je bez drugih potankosti.

Norveški ministar vanjskih poslova Borge Brende rekao je iz Davosa, odgovarajući na pitanje norveške mreže NRK, da su se Rusi “pozvali na sigurnosne razloge”, bez drugih pojedinosti. Lani je oko 5500 migranata “arktičkom rutom” ušlo u Norvešku iz Rusije, što je sigurniji put od prelaska Mediterana.

Protuislamski prosvjedi održat će se 6. veljače u četrnaest europskih zemalja na prijedlog islamofobnog pokreta Pegide, rekla je njegova čelnica Tatjana Festerling nakon sastanka s predstavnicima više skupina sličnih stajališta, u subotu u Roztokyma blizu Praga.

Prosvjedi će se među ostalim održati u Njemačkoj, Estoniji, Finskoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Švicarskoj, rekla je. “Borba protiv islamizacije Europe je naš zajednički cilj”, istaknula je Festerling u priopćenju objavljenom nakon susreta. “Stanje u Estoniji nije tako kritično kao u Njemačkoj, ali (…) svjesni smo da je zaštita Europe naša zajednička zadaća”, rekla je pak Maria Kaljuste iz Estonske konzervativne narodne stranke, dodaje se u istom priopćenju.

Sastanak u Roztokyma organizirala je ksenofobna i protueuropska češka skupina “Blok protiv islama”. “Maloumna i samoubojička politika europskih elita dovela je do nečega što Bruxelles vjerojatno nikada nije htio: istinskog prijateljstva i suradnje europskih naroda”, rekao je pred novinarima čelnik te skupine Martin Konvicka.

You may also like