Migrantska kriza oslabila, ali ne prestaje

Austrija najkasnije do 1. lipnja namjerava uvesti pojačane kontrole na graničnom prijelazu Brenner prema Italiji, u sklopu oštrijeg pristupa EU-a migrantskoj krizi, rekao je u utorak ministar obrane Hans Peter Doskozil. Uz ostala ograničenja, Beč očekuje da će se ove godine u odnosu na prošlu broj dolazaka izbjeglica i migranata u Italiju morskim putem udvostručiti na oko 300.000. Na pitanje planira li Austrija podići ogradu na granici Doskozil je dogovorio da je najvažnije “na granicama uvesti sustav upravljanja sličan onome na Spielfeldu” na austrijskoj granici prema Sloveniji, piše Reuters.

Konkretan datum uvođenja oštrijih kontrola na važnome europskom prijelazu ovisit će o broju migranata i brzini izgradnje novoga pograničnog kontrolnog centra, rekao je ministar. U utorak je počela priprema terena za izgradnju ograde čija je svrha spriječiti prolaz migrantima preko Brennera, piše AFP. Austrijska tvrtka za održavanje autocesta Asfinag započela je s radovima postavljanja temelja za izgradnju nadstrešnice gdje će se obavljati kontrola, rekao je glasnogovornik tirolske policije Stefan Eder.

Daum početka radova na podizanju ograde još nije određen, podsjetio je. U ponedjeljak navečer, talijanski državni tajnik za europske poslove Sandro Gozzi austrijski projekt izgradnje ograde ne Brenneru nazvao je “teškom pogreškom”. “Problemi se neće riješiti podizanjem improviziranih zidova”, kazao je, podsjetivši Beč da “ponovno razmotri odluku koja se protivi duhu i uvjetima europskih sporazuma”.

Njemačka policija je u utorak provela akciju kontrole izbjegličkih smještaja s ciljem utvrđivanja identiteta tražitelja azila iz zemalja sjeverne Afrike kako bi se spriječile zloupotreba socijalnog sustava. “U više gradova su provedene zajedničke akcije policije i djelatnika Ureda za migrante i izbjeglice tijekom koje su od osoba iz Alžira i Maroka uzeti otisci prstiju i biometrijski podaci”, priopćeno je iz područne uprave Arnsberg, u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, gdje su obavljeni pretresi.

Pozadina akcije je novi zakon o biometrijskom identitetu izbjeglica i tražitelja azila u Njemačkoj koji je stupio na snagu početkom ožujka. Uvođenjem obveze uzimanja biometrijskih podataka želi se spriječiti zloupotreba socijalnog sustava. Primijećena je praksa, posebice među tražiteljima azila iz sjevernoafričkih zemalja, višestrukog podnošenja zahtjeva za azilom, što je rezultiralo višestrukom isplatom socijalnih povlastica jednim te istim osobama.

Osim sprječavanja zloupotreba socijalnog sustava, vlasti današnjom akcijom žele ubrzati i proces protjerivanja osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom i onima koje se nelegalno zadržavaju u Njemačkoj. Njemačka je nedavno sa zemljama Magreba potpisala sporazum o vraćanju građana ovih zemalja. Stanovnici Maroka, Alžira i Tunisa posebno su negativno upali u oči i tijekom nereda u novogodišnjoj noći kada je, između ostalog, i na željezničkoj postaji u Koelnu, došlo do masovnog seksualnog zlostavljanja i pljački žena. Istraga je pokazala da se kod velikog broja počinitelja radi o migrantima iz sjevernoafričkih zemalja.

Grčka mora poštovati zakon i red u kampu u Idomeniju, poručile su makedonske vlasti Ateni koja ih je optužila za prekomjernu uporabu sile u nasilnim izgredima u nedjelju u kojima je sudjelovalo više stotina migranata. “Primjena zakona i uspostava pravnog poretka na pograničnom području, u kampu u Idomeniju i oko njega, presudni su u sprječavanju budućih izgreda”, ističe se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova objavljenom u noći na utorak.

Grčki premijer Aleksis Cipras optužio je Makedonce da su “na sramotan način” potisnuli stotine migranata koji su pokušali nasilu prijeći granicu kako bi nastavili put prema Europskoj uniji. No, po ocjeni makedonskog ministarstva vanjskih poslova, “makedonske sigurnosne snage su s najvećom mogućom suzdržanošću, odgovorno i profesionalno” reagirale na “nasilje i agresivne pokušaje većih migrantskih skupina” da prijeđu grčko-makedonsku granicu.

Dvije zemlje su u lošim odnosima otkako je Makedonija 1991. proglasila neovisnost kad joj je Atena počela odricati pravo na uporabu makedonskog imena koje, drži, može označavati samo istoimenu pokrajinu na sjeveru Grčke. Migrantska kriza je dodatno zategnula odnose.

Nakon izgreda i oštrih kritika Atene, makedonsko ministarstvo vanjskih poslova poslalo je prosvjednu notu predstavniku grčkog ureda za vezu u Skoplju. “Da bi se ubuduće spriječili slični izgredi, ministarstvo poziva na veće zalaganje i na jaču suradnju grčke policije i sigurnosnih služba te na preventivno djelovanje i na pravodobnu razmjenu svih informacija kako bi se spriječilo migrantsko nasilje” u Idomeniju. Grčka je u ponedjeljak objavila da su na njezinu teritoriju 53.000 migranta i izbjeglica, od kojih 11.000 čeka na granici koja je potpuno zatvorena početkom ožujka.

You may also like