Migranti u Sloveniju mogu ući samo preko Šentilja

Austrija će ovaj tjedan početi primjenjivati novi režim za prihvat izbjeglica iz Slovenije te će oni moći ulaziti samo na graničnom prijelazu Šentilj, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji koji se pozivaju na izjave austrijskih dužnosnika.

Izbjeglice i migranti do sada su u Austriju ulazili većinom preko Šentilja, no od ovog tjedna oni koji su ulazili preko graničnih prijelaza u pokrajini Koruška bit će preusmjereni na Šentilj, izjavio je glasnogovornik policije Štajerske Fritz Grundnig, a prenosi mariborski dnevnik “Večer”. Ta austrijska pokrajina do sada je, s obzirom na kapacitete u svojim kampovima, bez problema primala oko tisuću migranata na dan, a sada će broj morati udvostručiti ako austrijska vlada ne bi odredila maksimalne dnevne kvote za migrante.

Uvođenje dnevnih kvota nedavno je spominjala ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner u sklopu mjera za smanjenje broja dolazaka.  Od oko 1000 dnevnih ulazaka migranata Štajerska ih je u prosjeku do sada odbijala 30-ak na dan i to one koji dolaze iz ratom neugroženih područja, ekonomske migrante i osobe za koje smatra da su sigurnosni rizik.  Samo ih je oko 5 posto zatražilo azil u Austriji, a ostali su se izjasnili za nastavak putovanja do Njemačke.

Budući da je lani zaprimila čak 90-ak tisuća zahtjeva za azil, Austrija je jedna od europskih zemalja s najvećim teretom u sadašnjoj migracijskoj krizi pa želi uvesti dnevne kvote kako bi broj dolazaka smanjila. Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova prošlog je tjedna, nakon najava iz Austrije o uvođenju dnevnih kvota za maksimalno dopušteni ulazak migranata, objavilo da Ljubljana o tome nije službeno obaviještena i da očekuje koordinirano djelovanje dviju država u migracijskoj krizi, kakvo je bilo do sada.

Ako bi Austrija donijela jednostrane mjere u pogledu primanja izbjeglica, Slovenija će djelovati odlučno i dosljedno kako bi zaštitila svoje interese i sigurnost, navodi ministarstvo unutarnjih poslova u priopćenju za javnost.

You may also like