Oko 1.700 pokušaja ulaska migranata u tunel ispod La Manchea zabilježeno je u noći na ponedjeljak blizu Calaisa, na sjeveru Francuske, a jedan je policajac ozlijeđen kamenom u lice, doznaje se od policijskog izvora.

Redarstvene snage su uspjele “odbiti” oko tisuću pokušaja ulaska u tunel a sedamstotinjak migranata je “uhvaćeno” u samom tunelu, dodaje izvor. Jedan je pripadnik redarstvenih snaga zadobio ozljedu lica i glave kada ga je izbjeglica pogodio kamenom kakvim je nasuta pruga, dodaje policijski izvor. Prevezen je u bolnicu gdje mu je rana zašivena a počinitelj napada, sudanski migrant, je priveden.

Tunel ispod La Manchea već tjednima opsjeda velik broj izbjeglica koji su spremni na sve ne bi li se dočepali Velike Britanije koju smatraju obećanom zemljom. Broj pokušaja ulaska u zemlju smanjio se tijekom vikenda na manje od 400, zbog manjeg prometa kamiona. Sredinom prošlog tjedna bio se popeo na više od tisuću. Stanje ponekad izmiče kontroli, kao što je bilo u noći na srijedu, kada je poginuo sudanski izbjeglica, čime se broj poginulih na tome mjestu od početka lipnja popeo na deset. Radi jačanja sigurnosti, francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve najavio je u srijedu pojačanje sa 120 francuskih policajaca uz tristotinjak već raspoređenih.

Related Posts