Migranti blokirali željeznički promet na makedonsko grčkoj granici

Marokanci, Iranci i Pakistanci na grčkoj sjevernoj granici s Makedonijom blokirali su u ponedjeljak željeznički promet i zatražili su da ih se pusti u zapadnu Europu nakon što je pokrenuta politika “filtriranja” migranata.

Jedan Iranac, koji je proglasio štrajk glađu, skinuo se do struka i zašio si usne te sjeo isped kordona makedonske interventne policije. Na pitanje Reutersovog reportera gdje želi ići, 34-godišnji Hamid je rekao: “U bilo koju slobodnu zemlju u svijetu. Ne mogu se vratiti natrag. Objesit će me.” Stotine tisuća migranata, od kojih su mnogi Sirijci koji bježe od rata, krenuli su preko Turske u Grčku i zatima dalje na Zapad, većinom u Njemačku i Švedsku.

Međutim, prošli je tjedan Slovenija priopćila da će dopustiti prolaz samo onima koji bježe pred sukobima u Siriji, Iraku i Afganistanu, a da će svi ostali ekonomski migranti biti vraćeni. Nakon Slovenije, isto su priopćile Hrvatska, Srbija i Makedonija tako da sve više raste broj ljudi koji su ostali blokirani na granicama Balkana dok se zima približava.

Skupine za ljudska prava izražavaju zabrinutost zbog takvog pristupa i upozoravaju da se azil ne odobrava na temelju nacionalnosti. “Proglasiti cijelu naciju ekonomskim migrantima nije načelo priznato međunarodnim pravom”, izjavio je Radoš Đurović, direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiteljima azila sa sjedištem u Beogradu. “Riskiramo kršenje ljudskih prava i zakona o azilu”, kazao je on za srbijansku televiziju.

You may also like