Home Ekonomija Michelin s većom dobiti zbog slabog eura

Michelin s većom dobiti zbog slabog eura

by Agencije

Francuski proizvođač automobilskih guma Michelin izvijestio je u utorak od 13 posto većoj godišnjoj dobiti zahvaljujući slabijem euru koji je amortizirao pritisak jeftine kineske konkurencije.

Kompanija je 2015. godinu zaključila s neto dobiti od 1,17 milijardi eura. Prihodi su joj porasli 8,4 posto, na 21,1 milijardu eura. U Michelinu ističu da povećanje prihoda najvećim dijelom mogu zahvaliti povoljnim valutnim tečajevima, koji su povećali vrijednost inozemnih prihoda nakon konverzije u slabiji euro. Kao uteg izdvojili su sniženja, zbog kojih im je dobit smanjena za 715 milijuna eura. “Zbog pada cijena sirovina na pojedinim tržištima nastaje deflatorni pritisak”, tumači financijski direktor Marc Henry. “Kineski brendovi uvode ekstremno niske cijene na svim tržištima u svijetu”, dodaje.

Francuska kompanija nastoji se proširiti na inozemnim tržištima, paralelno smanjujući troškove i teškom mukom braneći više cijene od konkurencije u srednjem i nižem cjenovnom razredu. Prošle su godine tako na troškovima uštedjeli 261 milijun eura a u ovoj su godini najavili povećanje obujma prodaje i operativne dobiti s obzirom na jačanje potražnje u Europi i Sjevernoj Americi i na više-manje stagnaciju na tržištima u nastajanju.  Napominju također da je u četvrtom tromjesečju porasla potražnja za automobilskim gumama dok je prodaja kamionskih guma u Aziji i Sjevernoj Americi oslabila.

Related Posts