Mianmarski parlament izabrao

Mianmarski parlament izabrao je u utorak za predsjednika bliskog suradnika nobelovke Aung San Suu Kyi čime je od Htin Kyaw od 60-ih godina postao prvi šef te azijske države koji nije pripadnik vojske.

Suu Kyi je sa svojom do tada oporbenom strankom Nacionalnom ligom za demokraciju (NLD) premoćno pobijedila na izborima u studenome, no mianmarski ustav koji je skrojila bivša vojna hunta zabranjuje joj da se natječe za najvišu dužnost. Prema sadašnjim ustavnim odredbvama predsjednik države ne može biti osoba koja je u braku sa strancem ili ima djecu državljane stranih zemlja, a to slučaj Aung San Suu Kyi.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir zbog svojeg mirnog zalaganja za demokraciju u toj zemlji kojom je godinama vlada vojna hunta obećala je zato voditi zemlju preko bliskog suradnika Htina Kyawa. U parlamentu je Htin Kyaw dobio 360 od 652 zastupničkih glasova. Htin Kyaw (69), vodi humanitarnu zakladu koju je osnovala Suu Kyi i provjereni je pripadnik njezina užeg kruga suradnika od sredine 90-ih godina. Sveučilišni je profesor, ekonomist i prijatelj iz djetinjstva Suu Kyi te je bio njezin osobni vozač. Sin je poznatog mianmarskog pisca.

You may also like