Home Geopolitika MI6: Islamska država pustoši Siriju

MI6: Islamska država pustoši Siriju

by Agencije

Militanti Islamske države (IS) u Siriji planiraju napade protiv Velike Britanije i njezinih saveznica dok Rusija pokušava uništiti protivnike sirijskog predsjednika Bašara al Asada i pritom radi pustinju od zemlje, rekao je čelnik britanske obavještajne službe MI6.

U svom prvom većem javnom govoru otkako je stupio na dužnost 2014., Alex Younger je izjavio da je Ujedinjeno Kraljevstvo suočeno s terorističkom prijetnjom bez presedana te da je od lipnja 2013. spriječeno 12 napada. “Dok ovo govorim visoko organizirane strukture IS-a za planiranje vanjskih napada, unatoč tome što su suočene s vojnom prijetnjom, smišljaju načine kako da zadaju udarce Velikoj Britaniji i našim saveznicima, a da pritom nikada ne moraju napustiti Siriju”, rekao je Younger u sjedištu MI6-a u središtu Londona.

Po njegovim riječima, Rusija i Asad sprečavaju pobjedu nad IS-om i okončanje građanskog rata, jer sve Asadove protivnike smatraju teroristima. “Rusija i sirijski režim pokušavaju napraviti pustinju i to nazvati mirom. Ova ljudska tragedija slama srca”, kazao je. “Ne možemo biti sigurni od prijetnji koje dolaze s tog područja sve dok se ne okonča građanski rat”, istaknuo je Younger.

Related Posts