Merkel želi spasiti dizelaše, udvostručuje fond u tu svrhu

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je u ponedjeljak na tzv. drugom dizel summitu u Berlinu udvostručenje novčanog fonda kojim bi se financirala modernizacija gradskog prijevoza u gradovima u svrhu smanjenja emisija dušikovog oksida te izbjegavanja zabrane prometovanja vozilima s dizelskim motorima u njemačkim gradovima.
„Fond za održivu mobilnost u gradovima bit će povećan sa sadašnjih 500 milijuna eura na jednu milijardu i sredstva za to su već osigurana u novom proračunu“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon tzv. drugog dizel summita u Berlinu na kojem je kancelarka zajedno s predstavnicima gradova i saveznih pokrajina raspravljala o mogućim rješenjima problema oko dizel motora kojima u većim njemačkim gradovima prijeti zabrana prometovanja zbog prevelike količine dušikovog oksida u ispušnim plinovima.

Ž
„Mi smo svi složni oko toga da pod svaku cijenu treba izbjeći zabrane prometovanja vozila u njemačkim gradovima“, rekla je Merkel nakon sastanka te dodala kako „vrijeme leti“.

„Mi smo već dogovorili da koordinacija ovog projekta započne što je brže moguće“, rekla je Merkel.

Iz Fonda za održivu mobilnost bi bila financirana modernizacija javnog gradskog prijevoza u njemačkim gradovima i to prelaskom na čišće pogone poput električnih motora. Na prvom dizel samitu početkom kolovoza, na kojem su sudjelovali prestavnici savezne vlade i automobilske industrije dogovoreno je osnivanje ovog fonda a automobilska industrija se obvezala da će poduzeti preinake softvera na novijim automobilima s dizelskim motorom. Kritičari smatraju da ove mjere neće biti dovoljne kako bi se smanjila količina dušičnog oksida i tako uklonio razlog za eventualne zabrane prometovanja vozila na dizel pogon.

Krajem srpnja jedan sud u Stuttgartu je odobrio uvođenje zabrana prometa kao jedinu mjeru kojom bi se osjetno smanjila količina opasnih tvari koji štete zdravlju građana.  Nakon ove sudske odluke nastala je velika nesigurnost među vlasnicima oko 15 milijuna vozila s dizelskim motorima a prodaja automobila na ovaj pogon je drastično pala.

You may also like