Merkel u Maliju o vojnoj i ekonomskoj pomoći

Njemačka kancelarka Angela Merkelje u nedjelju u Bamaku istaknula potrebu kombiniranja vojne pomoći i pomoći u razvoju, tijekom prvog posjeta jednog šefa njemačke vlade Maliju, što je prva etapa afričke turneje posvećene migracijskoj krizi.

Merkel, čija zemlja sudjeluje u Misiji UN-au Maliju (MINUSMA) i vodi Europsku misiju obuke vojske Malija (EUTM), kasnije odlazi u Niger gdje Njemačka želi izgraditi bazu podrške MINUSMA-i i u Etiopiju gdje će biti primljena u sjedištu Afričke unije (AU). “Važno je da odredimo vezu između naše suradnje u pogledu razvoja i vojne podrške”, izjavila je na konferenciji za novinare s malijskim predsjednikom Ibrahimom Boubacarom Keitaom.

“Ona je pozvala na potpunu primjenu mirovnog sporazuma potpisanog u svibnju i lipnju 2015. i ocijenila da je stanje na sjeveru Malija “vrlo loše”. Predsjednik Malija je zajamčio da njegova zemlja radi na smanjenju priljeva migranata u Europu.

Izvješće Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 4. listopada upozorava na “odljev mozgova” iz subsaharske Afrike. Tijekom boravka u Maliju, Mekrel će se sastati i s vjerskim čelnicima zemlje.

You may also like

0 comments