Home Europska unija Merkel tužna zbog Renzijeva poraza, no nema panike za euro

Merkel tužna zbog Renzijeva poraza, no nema panike za euro

by Agencije

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u ponedjeljak da je tužna zbog poraza na referendumu o reformi ustava koji je pretrpio talijanski premijer Matteo Renzi i dodala da je to dunutarnje pitanje i mora se poštovati rezultat.

Mnogi ulagači očekuju od Angele Merkel smjernice za vodstvo u Europi strahujući da bi nestabilnost mogla ponovno zapaliti iskre dužničke krize u vrijeme kada se EU mora nositi s posljedicama odluke Velike Britanije da napusti Europsku uniju te rasta populističkih ili stranaka krajnje desnice. “Žalosna sam što ishod referenduma u Italiji nije onakav kakav je želio premijer jer sam ga uvijek podržavala u njegovoj politici reforme, no naravno to je domaća odluka Italije koja se mora poštovati”, rekla je Merkel novinarima u Essenu gdje su se njezini konzervativci okupili na stranačkom kongresu.

Ranije u ponedjeljak je njezin glasnogovornik Steffen Seibert rekao da je kancelarka s tugom primila na znanje Renzijevu odluku da odstupi nakon neuspjeha referenduma. “Njemačka vlada ponudit će tijesnu suradnju u prijateljstvu i partnerstvu s vladom koja će naslijediti (Renzijevu) u Italiji”, dodao je Seibert.

Šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier, član socijaldemokrata koji u koaliciji vladaju s Merkelinim konzervativcima, izravno je rekao da je razočaran. Gotovo 60 posto talijanskih birača reklo je u nedjelju na referendumu “ne” Renzijevoj ustavnoj reformi koja predviđa drastično smanjenje ovlasti Senata i olakšala bi donošenje zakona jer bi ukinula ovvezu da sve zakone moraju odobriti oba doma parlamenta.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da nema razloga govoriti o krizi eura nakon neuspješnog referenduma u Italiji, trećem gospodarstvu eurozone.

Related Posts