Merkel: Treba ostaviti vrata dijalogu s Rusijom

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u srijedu da će Europska unija donijeti zajedničko stajalište u svezi s trovanjem bivšeg ruskog dvostrukog špijuna u Velikoj Britaniji koja odgovornost za taj napad pripisuje Rusiji.
“Vrlo smo ozbiljno primili nalaze britanske vlade. Razgovarala sam jučer s (premijerkom) Theresom May. U tome ćemo zauzeti zajedničko europsko stajalište”, rekla je kancelarka mreži ARD odgovarajući na pitanje hoće li posredovati između Britanije i Rusije.

Glasnogovornik francuske vlade rekao je da će Pariz pričekati “konačne zaključke” prije nego što iznese stajalište. Čelnici EU-a trebali bi se sastati idući tjedan i tada će zauzeti stajalište, rekla je Merkel. NATO je pozvao u srijedu Rusiju da Britaniji podastre sve podatke o nervnom otrovu iz sovjetskog razdoblja upotrijebljenom u napadu na dvostrukoga bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala 4. ožujka.

“Važno je da Rusija pokaže transparentnost”, rekla je Merkel.

“Ako je NATO zauzeo stajalište, onda je to i Njemačka učinila. Mi smo članica NATO-a. Idući tjedan Europsko vijeće sastaje se i možemo učiniti slično (kao i NATO)”, rekla je.

Njemačka kancelarka je istaknula da se dijalog s Moskvom mora nastaviti. “Bez obzira na sve, ne smijemo sada prekinuti sve kontakte. Moramo odgovorno razgovarati s Rusijom unatoč svim razlikama u mišljenju”. May je najavila da će Britanija protjerati 23 ruska diplomata, što je najveće protjerivanje od Hladnog rata.

You may also like

0 comments